skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Krok 2:
Przesiej mąkę, kakao, skrobię.Dodaj migdały.
Krok 3:
Ubijamy żółtka i
Krok 4:
Białka z cukrem.
Krok 5:
Wymieszaj je, dodaj mieszankę mąki.Następnie olej.Wypiekać.
Krok 6:
Gruszki gotujemy z cukrem i sokiem z cytryny.
Krok 7:
Ciasto kroimy, nakładamy porzeczki
Krok 8:
Następnie gruszki
Krok 9:
Następnie bita śmietana.
Krok 10:
Dekorujemy.
Krok 11:
kulinarny przepis na ten tort urodzinowy ze śmietaną znalazłem w popularnym magazynie kulinarnym. Do przygotowania ciasta użyłem formy o średnicy 26 cm, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mielimy z cukrem granulowanym(50 gr.) w pianie. Ubij białka w mocną pianę ze stu gramami cukru i połącz z żółtkami. Przesiej mąkę, skrobię i kakao, a następnie wymieszaj z mielonymi migdałami. Stopniowo mieszaj tę mieszaninę do masy jajecznej. Na koniec dodaj stopione masło. Przygotowane ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem formy i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy przez 30 minut. Po upływie czasu ostudzimy podstawę ciasta i odstawiamy na 2 godziny na ruszcie kuchennym. Gruszki obieramy, usuwamy rdzeń i kroimy na 8 plasterków. W rondlu gotujemy wodę z cukrem (50gr.) i sokiem z jednej cytryny, a następnie wkładamy gruszki i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Ugotowane gruszki układamy na sicie. Do szkła cały płyn. Pokrój podstawę biszkoptu na trzy ciasta. Ubij śmietanę z pozostałym cukrem w stromą pianę. Pierwsze dwa ciasta pokrywamy galaretką porzeczkową, na której układamy plasterki gruszek(zostawiamy 16 plasterków do dekoracji) i rozprowadzamy na nich połowę ilości bitej śmietany. Na górnym cieście rozprowadzamy grubą warstwę śmietany. Boki ciasta pokrywamy również śmietaną. Posyp prażonymi płatkami migdałów. Na torcie przy pomocy noża zaznaczamy 16 równych segmentów i na każdy worek cukierniczy wyciskamy rozetę z bitej śmietany, a każdą rozetę dekorujemy czereśnią i plasterkiem gruszki. Ciasto ze śmietaną jest gotowe, miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czereśnia - 50 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g
- Bita śmietana - 257 kcal/100g