ciasto z bitą śmietaną i owocami

niesamowicie pyszne, proste, szybkie! Prosty przepis na ciasto na słodycze!
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 28 % 7 g
węglowodany 60 % 15 g
126 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę, kakao, skrobię.Dodaj migdały.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubijamy żółtka i

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Białka z cukrem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj je, dodaj mieszankę mąki.Następnie olej.Wypiekać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gruszki gotujemy z cukrem i sokiem z cytryny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto kroimy, nakładamy porzeczki

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie gruszki

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie bita śmietana.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dekorujemy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

kulinarny przepis na ten tort urodzinowy ze śmietaną znalazłem w popularnym magazynie kulinarnym. Do przygotowania ciasta użyłem formy o średnicy 26 cm, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mielimy z cukrem granulowanym(50 gr.) w pianie. Ubij białka w mocną pianę ze stu gramami cukru i połącz z żółtkami. Przesiej mąkę, skrobię i kakao, a następnie wymieszaj z mielonymi migdałami. Stopniowo mieszaj tę mieszaninę do masy jajecznej. Na koniec dodaj stopione masło. Przygotowane ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem formy i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy przez 30 minut. Po upływie czasu ostudzimy podstawę ciasta i odstawiamy na 2 godziny na ruszcie kuchennym. Gruszki obieramy, usuwamy rdzeń i kroimy na 8 plasterków. W rondlu gotujemy wodę z cukrem (50gr.) i sokiem z jednej cytryny, a następnie wkładamy gruszki i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Ugotowane gruszki układamy na sicie. Do szkła cały płyn. Pokrój podstawę biszkoptu na trzy ciasta. Ubij śmietanę z pozostałym cukrem w stromą pianę. Pierwsze dwa ciasta pokrywamy galaretką porzeczkową, na której układamy plasterki gruszek(zostawiamy 16 plasterków do dekoracji) i rozprowadzamy na nich połowę ilości bitej śmietany. Na górnym cieście rozprowadzamy grubą warstwę śmietany. Boki ciasta pokrywamy również śmietaną. Posyp prażonymi płatkami migdałów. Na torcie przy pomocy noża zaznaczamy 16 równych segmentów i na każdy worek cukierniczy wyciskamy rozetę z bitej śmietany, a każdą rozetę dekorujemy czereśnią i plasterkiem gruszki. Ciasto ze śmietaną jest gotowe, miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g
  • Bita śmietana - 257   kcal/100g

Podobne przepisy