skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw wymieszaj mąkę, drożdże, sól i cukier w głębokim naczyniu. W innej filiżance wymieszaj jajko z ciepłą wodą i stopniowo dodawaj do mąki. Tuta wlać stopione masło, zagnieść ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
pozostaw ciasto na kilka godzin w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Następnie uformuj bochenek i umieść na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Nałóż nacięcia na bochenek, odstaw na 40 minut.
piec w piekarniku na ładny złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
po wyjęciu z piekarnika natychmiast posmaruj masłem, ostudź.
bochenek jest pyszny, gdy jest świeży, ale nie do końca gorący. Jedzenie z takim bochenkiem to przyjemność. Co możemy powiedzieć o różnych kanapkach.
po wypróbowaniu go raz-nie będziesz już chciał zadowolić się zakupionym bochenkiem! W końcu własne gotowanie jest zawsze smaczniejsze.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g