Rolada bajka z kandyzowanymi owocami

najlepsze ciasto prosto z dzieciństwa! Poczęstuj rodzinę i przyjaciół! Nie wiem jak wy, ale bajka o torcie pamiętam od dzieciństwa. To właśnie taki przysmak najczęściej kupowali mi rodzice w sklepie ze słodyczami (w dzieciństwie pełnowartościowy posiłek oznaczał dla mnie słodycze). Moim zdaniem ten przepis kulinarny jest jak najbardziej zbliżony do oryginału. Przynajmniej próbowałem tego i tak mi się wydawało. Krótko mówiąc, deser na pewno cię zadowoli.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 38 % 26 g
węglowodany 55 % 38 g
400 kcal
IG: 3 / 5 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Schłodzone jajka wbijamy do miski miksera i ubijamy z dużą prędkością do piany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i wanilinę. Bez zatrzymywania maszyny kontynuujemy ubijanie, aż masa stanie się przewiewna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie zmniejsz prędkość i ostrożnie wymieszaj mąkę. Tak wyszło ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej piekarnik do dwustu stopni, rozłóż ciasto w formie wysmarowanej olejem i pokrytej pergaminem - powinna to być prostokątna blacha do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piecz przez około 10 minut. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem. Gotowy biszkopt jest zwijany w rolkę bezpośrednio z pergaminem. Pozostaw do ostygnięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie przygotowujemy krem. Aby to zrobić, ubij zmiękczone masło z cukrem pudrem, wanilią i kakao na puszystą masę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy biszkopt ostygnie, ostrożnie go rozpakuj, Usuń pergamin, posmaruj kremem w środku i ponownie delikatnie zawiń. Pozostały krem nakładamy na wierzch.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Udekoruj ciasto według własnych upodobań. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy