skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.
Krok 2:
Schłodzone jajka wbijamy do miski miksera i ubijamy z dużą prędkością do piany.
Krok 3:
Dodaj cukier i wanilinę. Bez zatrzymywania maszyny kontynuujemy ubijanie, aż masa stanie się przewiewna.
Krok 4:
Następnie zmniejsz prędkość i ostrożnie wymieszaj mąkę. Tak wyszło ciasto.
Krok 5:
Rozgrzej piekarnik do dwustu stopni, rozłóż ciasto w formie wysmarowanej olejem i pokrytej pergaminem - powinna to być prostokątna blacha do pieczenia.
Krok 6:
Piecz przez około 10 minut. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem. Gotowy biszkopt jest zwijany w rolkę bezpośrednio z pergaminem. Pozostaw do ostygnięcia.
Krok 7:
W tym czasie przygotowujemy krem. Aby to zrobić, ubij zmiękczone masło z cukrem pudrem, wanilią i kakao na puszystą masę.
Krok 8:
Gdy biszkopt ostygnie, ostrożnie go rozpakuj, Usuń pergamin, posmaruj kremem w środku i ponownie delikatnie zawiń. Pozostały krem nakładamy na wierzch.
Krok 9:
Udekoruj ciasto według własnych upodobań. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g