skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw zmieliłem cukier z drożdżami i zalałem tę mieszaninę ćwierć szklanki ciepłej wody. Odstawiłem pięć minut, a następnie wlałem kolejną szklankę wody i miodu, dodałem sól, łyżkę oleju, a także mąkę, którą wcześniej przesiałem przez sito: całą normę pszenicy i szklankę z ćwiartką żyta. Wsypał tam kminek i dał jeszcze kilka minut na osiedlenie się. Na posypanym mąką blacie kuchennym starannie zagniatałem ciasto, stopniowo dodając resztki mąki żytniej. Nadałem ciastu kształt kulisty i umieściłem go w naoliwionej misce na półtorej godziny. Przed włożeniem ciasta pod czysty ręcznik, zwiń go w oleju. Kiedy ciasto zwiększyło objętość około kilka razy, dobrze je zmiażdżyło, aby uwolnić dwutlenek węgla i podzieliło na dwa kawałki, z każdego zrobiłem okrągły bochenek. Od pół godziny odstawiłem chleb na blachę do pieczenia pod ręcznikiem i pieczyłem przez około godzinę przez 180 sekund, nie zapominając o rozgrzaniu piekarnika. Gotowość sprawdzałem wykałaczką, ale w tym celu lepiej jest użyć jednorazowego drewnianego szpikulca, jest dłuższy. W przyszłości zwykle to robiłem. Chleb nie tylko pachniał, pachniał i po prostu wzywał do szybkiego zjedzenia go. Po prostu nie można było czekać, aż w końcu ostygnie. W międzyczasie na patelni smażono grzyby, gotowano kapuśniak i inne różnorodne potrawy. Zaskoczyć gości chlebem Bałtyckim udało się na chwałę. Więcej takich przepisów kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g