chlebek Bałtycki

bardzo smaczny przepis na chleb z kminkiem i miodem! Gdzie surowe Morze Bałtyckie rozbija wały na brzegu, a woda nigdy nie nagrzewa się do temperatury ciepłego kompotu, jak to ma miejsce na wybrzeżu Morza Czarnego, przygotowują cudowny Chleb Bałtycki, którego przepis kulinarny jakoś pojawił się w jednej ze starych gazet.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 79 % 46 g
268 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.

najpierw zmieliłem cukier z drożdżami i zalałem tę mieszaninę ćwierć szklanki ciepłej wody. Odstawiłem pięć minut, a następnie wlałem kolejną szklankę wody i miodu, dodałem sól, łyżkę oleju, a także mąkę, którą wcześniej przesiałem przez sito: całą normę pszenicy i szklankę z ćwiartką żyta. Wsypał tam kminek i dał jeszcze kilka minut na osiedlenie się. Na posypanym mąką blacie kuchennym starannie zagniatałem ciasto, stopniowo dodając resztki mąki żytniej. Nadałem ciastu kształt kulisty i umieściłem go w naoliwionej misce na półtorej godziny. Przed włożeniem ciasta pod czysty ręcznik, zwiń go w oleju. Kiedy ciasto zwiększyło objętość około kilka razy, dobrze je zmiażdżyło, aby uwolnić dwutlenek węgla i podzieliło na dwa kawałki, z każdego zrobiłem okrągły bochenek. Od pół godziny odstawiłem chleb na blachę do pieczenia pod ręcznikiem i pieczyłem przez około godzinę przez 180 sekund, nie zapominając o rozgrzaniu piekarnika. Gotowość sprawdzałem wykałaczką, ale w tym celu lepiej jest użyć jednorazowego drewnianego szpikulca, jest dłuższy. W przyszłości zwykle to robiłem. Chleb nie tylko pachniał, pachniał i po prostu wzywał do szybkiego zjedzenia go. Po prostu nie można było czekać, aż w końcu ostygnie. W międzyczasie na patelni smażono grzyby, gotowano kapuśniak i inne różnorodne potrawy. Zaskoczyć gości chlebem Bałtyckim udało się na chwałę. Więcej takich przepisów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy