chleb żytni w domu
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw rozpuszczam miód i drożdże w wodzie o temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i żytnią mieszam z dodatkiem kminku i soli, a we wrzącej wodzie hoduję słód. Łączę wszystkie składniki i zagniatam ciasto, które umieszczam w ciepłym miejscu na pełne trzy godziny. Następnie zaciskam go rękami, aby pozbyć się dwutlenku węgla i przenoszę do formy maszyny do chleba, gdzie pieczę w trybie chleba żytniego lub po prostu pieczę w formach chlebowych w piekarniku. Każdy posiłek z domowym chlebem żytnim będzie pyszny, ale wolę podawać do niego tłuczone ziemniaki ze smażonymi grzybami. Po prostu pyszne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Słód - 361 kcal/100g