chleb żniwny

chleb prosto ze starożytnej Rosji trafił na twój stół! Chleb żniwny jest wyjątkowy. W starożytności takie ogromne bochenki były pieczone na święta, które były powszechne w zbiorach. Prawie każdy naród na świecie, mieszkający na północnych i umiarkowanych szerokościach geograficznych, ma takie uroczyste daty, koniec ciężkiej letniej pracy i początek serii Świąt i odpoczynku. Na targach rolniczych nauczyłem się tego kulinarnego przepisu, który z przyjemnością dzielę się teraz ze wszystkimi. Wielu próbuje, a potem często gotuje raz po raz: w święta i dni powszednie, przy dobrej pogodzie i deszczowych dniach, a nawet na noworoczny stół.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 10 % 5 g
węglowodany 72 % 36 g
228 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
podgrzewam wodę w ekspresie do kawy ze stali nierdzewnej do 42 C i wsypuję do niej sól i odrobinę mąki, zmieloną drożdżami. Następnie wsypuję do ciasta 100 gramów drobno startego sera i 150 gramów posiekanej cebuli. Wszystko to mieszam, stopniowo wsypuję resztę mąki. Ciasto ugniatam i zostawiam w ciepłym miejscu pod czystymi ręcznikami, aż podwoi swoją objętość. Ugniatam go, aby uwolnić kwas węglowy i posypuję uformowaną Bochenek cebulą i serem. Pieczę przez około dwadzieścia pięć minut w temperaturze 200 C w piekarniku rozgrzanym do tej temperatury. Podaję z każdym jedzeniem, ale szczególnie lubię robić z tego chleba gorące kanapki z szynką i sosem pomidorowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy