chleb żniwny
skład / składniki
7
porcje:
gotowanie krok po kroku
podgrzewam wodę w ekspresie do kawy ze stali nierdzewnej do 42 C i wsypuję do niej sól i odrobinę mąki, zmieloną drożdżami. Następnie wsypuję do ciasta 100 gramów drobno startego sera i 150 gramów posiekanej cebuli. Wszystko to mieszam, stopniowo wsypuję resztę mąki. Ciasto ugniatam i zostawiam w ciepłym miejscu pod czystymi ręcznikami, aż podwoi swoją objętość. Ugniatam go, aby uwolnić kwas węglowy i posypuję uformowaną Bochenek cebulą i serem. Pieczę przez około dwadzieścia pięć minut w temperaturze 200 C w piekarniku rozgrzanym do tej temperatury. Podaję z każdym jedzeniem, ale szczególnie lubię robić z tego chleba gorące kanapki z szynką i sosem pomidorowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g