ciasto maślane z płatkami kokosowymi

Niesamowite kremowe ciasto z suchym biszkoptem jest idealne na przyjęcie herbaciane. Bezpretensjonalny taki przepis kulinarny to kremowe ciasto, które można ozdobić domową herbatą. To słodkie jedzenie, które lepiej popijać herbatą, ponieważ ciasta są trochę suche. Jednak osobiście mój mąż bardziej lubi suche ciasta-kategorycznie nie rozpoznaje dużej ilości kremu.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 40 % 34 g
węglowodany 55 % 47 g
497 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajko, cukier, sól

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kawałki masła

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Soda i mąka

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ciasto

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj ciasta

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ciasta

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij cukier + masło

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowy krem

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj ciasta kremem

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto jest gotowe

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I możesz jeść!

potrzebujemy łaźni wodnej zbudowanej z dwóch patelni o różnych rozmiarach. Wlej wodę do dużej i podpal. Instalujemy mały w dużym i wbijamy do niego jedno jajko, wlewamy cukier. Zaczynamy mieszać. Następnie włóż masło na kawałki. Nadal mieszamy aromatyczną masę, aż okaże się całkowicie jednorodna i aż cały cukier się rozpuści. Gdy to się stanie, dodaj sodę i dodaj mąkę. Aby mąka nie rozpadła się w grudki, ubij ciasto mikserem. Zdejmij patelnię z pieca, podziel powstałe ciasto na pięć części i zwiń każdą część w ciasto wielkości żądanej blachy do pieczenia. Podczas pieczenia ciast (należy je piec osobno na średnim ogniu przez około piętnaście minut), robimy krem. Aby to zrobić, weź zmiękczone masło i ubij je do puszystości wraz z drobnym granulowanym cukrem. Cukier, jak można się domyślić, powinien całkowicie się rozpuścić. Włóż krem do lodówki na godzinę, po czym posmaruj nim każde ciasto. Gdy ciasto stanie się miękkie, odetnij wszystkie jego nierówne krawędzie i posyp wierzch i boki wiórkami kokosowymi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy