skład / składniki
gotowanie krok po kroku
potrzebujemy łaźni wodnej zbudowanej z dwóch patelni o różnych rozmiarach. Wlej wodę do dużej i podpal. Instalujemy mały w dużym i wbijamy do niego jedno jajko, wlewamy cukier. Zaczynamy mieszać. Następnie włóż masło na kawałki. Nadal mieszamy aromatyczną masę, aż okaże się całkowicie jednorodna i aż cały cukier się rozpuści. Gdy to się stanie, dodaj sodę i dodaj mąkę. Aby mąka nie rozpadła się w grudki, ubij ciasto mikserem. Zdejmij patelnię z pieca, podziel powstałe ciasto na pięć części i zwiń każdą część w ciasto wielkości żądanej blachy do pieczenia. Podczas pieczenia ciast (należy je piec osobno na średnim ogniu przez około piętnaście minut), robimy krem. Aby to zrobić, weź zmiękczone masło i ubij je do puszystości wraz z drobnym granulowanym cukrem. Cukier, jak można się domyślić, powinien całkowicie się rozpuścić. Włóż krem do lodówki na godzinę, po czym posmaruj nim każde ciasto. Gdy ciasto stanie się miękkie, odetnij wszystkie jego nierówne krawędzie i posyp wierzch i boki wiórkami kokosowymi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g