ciasto szybko
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
ubij jajka z cukrem, aż cukier się rozpuści. Wlej skondensowane mleko do mieszanki bez zatrzymywania miksera (jeśli go ubij). Następnie powoli wlej mąkę pszenną i skrobię. Dodaj posiekane pistacje (najlepiej przewinąć je przez maszynę do mięsa). Zetrzyj skórkę świeżej cytryny na drobnej tarce i włóż do ciasta. Dodaj szczyptę zmielonej gałki muszkatołowej. Wszystko dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozprowadzamy w naczyniu pokrytym masłem i pieczemy do miękkości. Gotowość takiego jedzenia jest sprawdzana przez drewnianą belkę: jeśli belka pozostaje sucha, ciasto jest upieczone. Wyjmujemy go i pozostawiamy do ostygnięcia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g