skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Dobrze spłucz i namocz rodzynki.
Krok 3:
Gotowanie biszkoptu. Ubij jajka z cukrem.
Krok 4:
Osobno wymieszaj śmietanę i mleko skondensowane (pół puszki), Dodaj do mieszanki jajecznej i dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę z gaszoną sodą, mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 6:
Podziel ciasto na 2 części. W jednym dodaj kakao i posiekane orzechy włoskie, wymieszaj. Dodaj rodzynki do jasnego ciasta, wymieszaj.
Krok 7:
Nasmaruj formę olejem i wlej ciasto. Piec każde ciasto przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie namocz ciasta słodką wodą.
Krok 8:
Przygotuj krem do smarowania ciast. Ubij zmiękczone masło mikserem, stopniowo wlewając skondensowane mleko, ubij, aż będzie gładkie. Wkładamy do lodówki podczas przygotowywania ciast.
Krok 9:
Posmaruj schłodzone ciasta kremem.
Krok 10:
Posmaruj również górę i boki ciasta. Następnie przystępujemy do dekorowania ciasta. Posyp boki ciasta kruszonką biszkoptową (możesz orzechy włoskie).
Krok 11:
Na Podstawki pod cyfry upiekłam jedno cienkie ciasto. Wystarczy wymieszać wszystkie wskazane składniki i piec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Zmierzyłem, jaki okrąg będzie musiał wyciąć 12 podstawek. Okrągły kształt służył mi jako pokrywka słoika z tabletkami o średnicy około 3 cm, wycięta.
Krok 12:
Ponieważ krem ze skondensowanego mleka i masła był trudny do smarowania na małych kółkach, zrobiłem kolejny krem, ubijając śmietanę i cukier.
Krok 13:
Rozwałkowałem podstawki w śmietanie i położyłem na torcie. Pozostały krem pokrył środek ciasta.
Krok 14:
Pozostały krem pokrył środek ciasta.
Krok 15:
W przypadku liczb rozpuszczono czekoladę w kąpieli wodnej.
Krok 16:
Czekoladę nałożyć pędzlem lub po prostu wlać i wygładzić łyżką na ciasnym pilniku, aby cyfry później łatwo się rozdzieliły. I wstaw do lodówki na 10 minut, aby czekolada się zestaliła.
Krok 17:
Zmierz długość strzałek i narysuj końcem noża. Następnie narysuj liczby, oddziel je od Pliku i rozłóż na torcie. Podczas cięcia czekolada będzie się topić, będziesz musiał ponownie schłodzić na 5 minut.
Krok 18:
Wyślij gotowe ciasto na nowy rok do lodówki, aby zestalić krem.
Krok 19:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g