Zegar na ciasto noworoczne

najszczęśliwsze minuty można zawiesić z tym ciastem! To po prostu idealne ciasto na Nowy Rok, bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Tort noworoczny pozostawia ogromną przestrzeń dla kreatywności. Dlatego zaufaj swojej wyobraźni i odważnie udekoruj ją, jak chcesz. Upiekłam 2 różne ciasta: ciemne ciasto symbolizuje noc, jasne ciasto-dzień. To Przejście W noc mijającego roku na Nowy Rok. Zacznijmy więc gotować.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 29 % 20 g
węglowodany 62 % 42 g
368 kcal
IG: 5 / 7 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze spłucz i namocz rodzynki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowanie biszkoptu. Ubij jajka z cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Osobno wymieszaj śmietanę i mleko skondensowane (pół puszki), Dodaj do mieszanki jajecznej i dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę z gaszoną sodą, mieszaj, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel ciasto na 2 części. W jednym dodaj kakao i posiekane orzechy włoskie, wymieszaj. Dodaj rodzynki do jasnego ciasta, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj formę olejem i wlej ciasto. Piec każde ciasto przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie namocz ciasta słodką wodą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj krem do smarowania ciast. Ubij zmiękczone masło mikserem, stopniowo wlewając skondensowane mleko, ubij, aż będzie gładkie. Wkładamy do lodówki podczas przygotowywania ciast.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj schłodzone ciasta kremem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj również górę i boki ciasta. Następnie przystępujemy do dekorowania ciasta. Posyp boki ciasta kruszonką biszkoptową (możesz orzechy włoskie).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na Podstawki pod cyfry upiekłam jedno cienkie ciasto. Wystarczy wymieszać wszystkie wskazane składniki i piec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Zmierzyłem, jaki okrąg będzie musiał wyciąć 12 podstawek. Okrągły kształt służył mi jako pokrywka słoika z tabletkami o średnicy około 3 cm, wycięta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ponieważ krem ze skondensowanego mleka i masła był trudny do smarowania na małych kółkach, zrobiłem kolejny krem, ubijając śmietanę i cukier.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozwałkowałem podstawki w śmietanie i położyłem na torcie. Pozostały krem pokrył środek ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pozostały krem pokrył środek ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W przypadku liczb rozpuszczono czekoladę w kąpieli wodnej.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Czekoladę nałożyć pędzlem lub po prostu wlać i wygładzić łyżką na ciasnym pilniku, aby cyfry później łatwo się rozdzieliły. I wstaw do lodówki na 10 minut, aby czekolada się zestaliła.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zmierz długość strzałek i narysuj końcem noża. Następnie narysuj liczby, oddziel je od Pliku i rozłóż na torcie. Podczas cięcia czekolada będzie się topić, będziesz musiał ponownie schłodzić na 5 minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyślij gotowe ciasto na nowy rok do lodówki, aby zestalić krem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g

Podobne przepisy