ciasto Jeż bez pieczenia ciasteczek ze skondensowanym mlekiem
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Na początek musimy dokładnie zmielić ciasteczka. Aby to zrobić, możesz użyć moździerza z tłuczkiem lub blenderem.
Krok 3:
Okruchy zbieramy w misce i mieszamy z cukrem pudrem.
Krok 4:
Dodaj proszek kakaowy
Krok 5:
I wlej mleko skondensowane.
Krok 6:
Włóż zmiękczone masło
Krok 7:
I śmietana.
Krok 8:
Zaczynamy wyrabiać ciasto rękami, dzięki czemu jest jednorodne
Krok 9:
I nadając kształt byka jeża.
Krok 10:
Gdy jeż będzie gotowy, zwiń go w maku.
Krok 11:
Oczy i nos są wykonane z orzeszków ziemnych w czekoladzie, a nasiona będą działać jako igły. To najdłuższa i najbardziej żmudna część pracy. Proces jest długi, ale wynik jest tego wart. Aby praca przebiegała szybciej, być może warto podłączyć do niej dzieci. Na pewno im się spodoba.
Krok 12:
Włóż ciasto na godzinę lub dwie do lodówki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g