skład / składniki
metoda gotowania
na dużej patelni rozgrzej jedną łyżkę masła i smaż do miękkości cebulę z czosnkiem i szałwią (do pięciu minut).
dobrze wymieszaj bułkę tartą i wyślij do dużej miski.
wątroba musi być przygotowana, dla której odetnij wszystkie żyły ostrym nożem.
włóż wątrobę do miski, zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 minut. Następnie odcedź i pokrój na kawałki.
przygotowaną wątrobę wymieszać z mięsem mielonym i gałką muszkatołową i wymieszać blenderem do uzyskania gładkości.
dodaj smażoną cebulę do masy mięsnej i ponownie mieszaj, aż uzyskasz gładkość. Dopraw do smaku i ponownie dobrze wymieszaj.
pozostałym olejem posmaruj naczynie do pieczenia (o pojemności około 1 litra) i folię do pieczenia (aby przykryć naszą terrinę).
ułóż kawałki bekonu na patelni, nakładając każdy kawałek na nieco inny, tak aby część bekonu zwisała.
w naczyniu z boczkiem szczelnie (za pomocą łyżki) ułóż mieszankę pasztetową, mocno dociskając do wszystkich rogów. Zwisające kawałki boczku przykryj pasztet na całej patelni, a następnie natłuszczoną folią.
napełnij głęboki pojemnik (może to być głęboka taca lub blacha do pieczenia) wrzącą wodą, umieść w nim formę z terriną, aby woda dotarła tylko do środka formy.
blachę ostrożnie umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz przez 1 godzinę i 45 minut.
wyjmij formę pasztetową z piekarnika i pozwól jej ostygnąć, a następnie włóż do lodówki, aby ostygła przez 6 godzin lub noc.
wyjmij terrinę z formy, pokrój w małe plastry i podawaj z grzankami lub słodkim chutneyem. Voila!
spróbuj! Będziesz zachwycony tym daniem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gęsi tłuszcz - 930 kcal/100g
- Gęś kategorii i - 238 kcal/100g
- Gęś II kategorii - 317 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szałwia - 315 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal / 100g
- Wątróbka Gęsia - 412 kcal/100g