Terrina z gęsiej wątróbki

zapach francuskich Świąt Bożego Narodzenia to zapach pieczonego pasztetu z gęsi! Wydawałoby się, co jest niesamowitego - pasztet z wątroby? Ale to nie tylko pasztet, to rustykalny, wykwintny pieczony pasztet terrine. Nawet coś pomiędzy pasztetem a zapiekanką. To już etap najwyższej kuchni Francji. To danie uzupełni każdą świąteczną kolację i stanie się prawdziwym daniem koronnym wykwalifikowanej gospodyni. Spróbuj!
MerlisanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 17 g
tłuszcze 51 % 24 g
węglowodany 13 % 6 g
342 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h

na dużej patelni rozgrzej jedną łyżkę masła i smaż do miękkości cebulę z czosnkiem i szałwią (do pięciu minut).
dobrze wymieszaj bułkę tartą i wyślij do dużej miski.
wątroba musi być przygotowana, dla której odetnij wszystkie żyły ostrym nożem.
włóż wątrobę do miski, zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 minut. Następnie odcedź i pokrój na kawałki.
przygotowaną wątrobę wymieszać z mięsem mielonym i gałką muszkatołową i wymieszać blenderem do uzyskania gładkości.
dodaj smażoną cebulę do masy mięsnej i ponownie mieszaj, aż uzyskasz gładkość. Dopraw do smaku i ponownie dobrze wymieszaj.
pozostałym olejem posmaruj naczynie do pieczenia (o pojemności około 1 litra) i folię do pieczenia (aby przykryć naszą terrinę).
ułóż kawałki bekonu na patelni, nakładając każdy kawałek na nieco inny, tak aby część bekonu zwisała.
w naczyniu z boczkiem szczelnie (za pomocą łyżki) ułóż mieszankę pasztetową, mocno dociskając do wszystkich rogów. Zwisające kawałki boczku przykryj pasztet na całej patelni, a następnie natłuszczoną folią.
napełnij głęboki pojemnik (może to być głęboka taca lub blacha do pieczenia) wrzącą wodą, umieść w nim formę z terriną, aby woda dotarła tylko do środka formy.
blachę ostrożnie umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz przez 1 godzinę i 45 minut.
wyjmij formę pasztetową z piekarnika i pozwól jej ostygnąć, a następnie włóż do lodówki, aby ostygła przez 6 godzin lub noc.
wyjmij terrinę z formy, pokrój w małe plastry i podawaj z grzankami lub słodkim chutneyem. Voila!
spróbuj! Będziesz zachwycony tym daniem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gęsi tłuszcz - 930   kcal/100g
  • Gęś kategorii i - 238   kcal/100g
  • Gęś II kategorii - 317   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szałwia - 315   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal / 100g
  • Wątróbka Gęsia - 412   kcal/100g

Podobne przepisy