serniki drobiowe z kremem białkowym

miniaturowe i bardzo smaczne ciasteczka na jeden kęs! Te ciasteczka są tak małe, że nie trzeba ich gryźć, ale można je natychmiast włożyć do ust. Gotowanie ptaków w domu nie jest trudne. To pieczenie daje upust wyobraźni, możesz eksperymentować, wykonując różne nadzienia. Ptifury według tego przepisu są umiarkowanie słodkie.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 39 % 31 g
węglowodany 51 % 40 g
464 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiękczone masło mielimy z cukrem i żółtkiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę i szybko wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Daje miękkie ciasto. Wysyłamy go do lodówki na pół godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z schłodzonego ciasta tworzymy cienką kiełbasę, kroimy ją na równe kawałki o grubości około 1,5 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z kawałków wykonujemy ciasta o średnicy nie większej niż 3 cm, a na środku każdego ciasta wykonujemy wgłębienie o mniejszej średnicy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kładziemy nasze przyszłe ptaki na natłuszczonej blasze do pieczenia. Na środku każdego wgłębienia posyp trochę posiekanych orzechów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pieczemy & quot; serniki & quot; w podgrzanym do 200 stopni. piekarnik około 10 minut do zarumienienia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas gdy wypieki stygną, robimy krem białkowy. Ubij białko mikserem, dodając cukier w małych porcjach. Aby uzyskać większą stabilność pianki białkowej, możesz dodać kilka ziaren kwasu cytrynowego. Pod koniec ubijania dodaj wanilinę. Ubijaj do gęstej, stabilnej masy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na środku każdego "sernika" rozprowadzamy krem ze strzykawki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż do podgrzanego do 170 stopni. do lekkiego zrumienienia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Kruche ptifury-serniki są gotowe. Miłego picia herbaty!

Ojczyzną takich małych deserów jest Francja. Nazwa tego ciasteczka pochodzi od nazwy małego piekarnika, w którym słynny francuski cukiernik zaproponował pieczenie małych deserów. Przygotowują je z różnych rodzajów ciasta, często z piasku i biszkoptu, wypełniając różnymi nadzieniami i dekorując kremem lub lukrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy