skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Zmiękczone masło mielimy z cukrem i żółtkiem.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę i szybko wymieszaj.
Krok 4:
Daje miękkie ciasto. Wysyłamy go do lodówki na pół godziny.
Krok 5:
Z schłodzonego ciasta tworzymy cienką kiełbasę, kroimy ją na równe kawałki o grubości około 1,5 cm.
Krok 6:
Z kawałków wykonujemy ciasta o średnicy nie większej niż 3 cm, a na środku każdego ciasta wykonujemy wgłębienie o mniejszej średnicy.
Krok 7:
Kładziemy nasze przyszłe ptaki na natłuszczonej blasze do pieczenia. Na środku każdego wgłębienia posyp trochę posiekanych orzechów.
Krok 8:
Pieczemy & quot; serniki & quot; w podgrzanym do 200 stopni. piekarnik około 10 minut do zarumienienia.
Krok 9:
Podczas gdy wypieki stygną, robimy krem białkowy. Ubij białko mikserem, dodając cukier w małych porcjach. Aby uzyskać większą stabilność pianki białkowej, możesz dodać kilka ziaren kwasu cytrynowego. Pod koniec ubijania dodaj wanilinę. Ubijaj do gęstej, stabilnej masy.
Krok 10:
Na środku każdego "sernika" rozprowadzamy krem ze strzykawki.
Krok 11:
Włóż do podgrzanego do 170 stopni. do lekkiego zrumienienia.
Krok 12:
Kruche ptifury-serniki są gotowe. Miłego picia herbaty!
Ojczyzną takich małych deserów jest Francja. Nazwa tego ciasteczka pochodzi od nazwy małego piekarnika, w którym słynny francuski cukiernik zaproponował pieczenie małych deserów. Przygotowują je z różnych rodzajów ciasta, często z piasku i biszkoptu, wypełniając różnymi nadzieniami i dekorując kremem lub lukrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g