ciasto z twarogiem makowym na śmietanie
skład / składniki
16
porcje:
metoda gotowania
ubij jajka z cukrem, dodaj śmietanę i ponownie ubij. Stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubij wszystko razem, aż będzie gładkie. Dodaj mak do ciasta, dobrze wymieszaj. Ciasto włożyć do naczynia do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Schłodzić gotowe ciasto, wyjąć z Formy do ostygnięcia i pokroić wzdłuż na kilka ciast.
przygotuj krem łącząc twarożek z cukrem i śmietaną, ubijając blenderem lub mikserem, dodaj skórkę i ponownie wymieszaj. Posmaruj każde ciasto kremem. Udekoruj według własnych upodobań
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g