ciasto pokarm bogów
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
ubij jajka z cukrem i śmietaną, dodaj sodę, orzechy i mąkę. Ciasto włożyć do formy i upiec jednym ciastem. Ostudzić, odciąć 2/3 ciasta na wysokość, tak aby pozostała podstawa 1-1,5 cm. Wysokość. Posiekaj wyciętą część rękami. Weź miskę, przesuwając rozdrobnione kawałki ciasta i dodając do niego śmietanę (masło ze skondensowanym mlekiem), wymieszaj i rozłóż na podstawie, uprzednio lekko nasmarowanej kremem, tworząc ciasto. Masę należy zagęścić, nadając płaski kształt. Gdy całe ciasto zostanie ułożone, możesz wlać dowolny lukier na wierzch lub posypać startymi orzechami, czekoladą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g