skład / składniki
metoda gotowania
robimy ciasta: w pojemniku mieszamy jajka, cukier (200 g), śmietanę (200 g).Dodaj sodę (gaszoną sokiem z cytryny lub octem), mąkę, kakao (3 łyżki), miękkie masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa powinna być bardzo gęsta śmietana. Masę rozprowadzamy w naczyniu do pieczenia pokrytym pergaminem lub posmarowanym masłem. Piec w 170 stopniach przez 45 minut. Niech ostygnie.
zrób krem: ubij śmietanę (500 gr) za pomocą blendera z trzepaczką przez około 6-8 minut, dodaj cukier (200 gr), wanilinę, kakao (3 łyżki) i ubij.Krem powinien być gęsty. Odetnij górę i boki ciasta. Podziel ciasto na dwie części. Pierwszą część smarujemy połową kremu i kładziemy wiśnie na śmietanie. Przykryj drugą częścią i pokrój boki i górę w kostkę. I na wierzch resztę kremu. Ciasto powinno być namoczone i zamrożone do rana.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal / 100g
- Mrożona wiśnia - 46 kcal/100g