niskokaloryczny chleb babki płesznik

niezwykle smaczny i niezwykły chleb dla osób na diecie! W tym wypieku jest wiele składników, a niektóre są dość niezwykłe dla kuchni słowiańskiej, ale wynik jest czymś! Radzę spróbować tym, którzy starają się jeść prawidłowo i schudnąć, ale nie mogą obejść się bez chleba.
tusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 16 % 8 g
węglowodany 70 % 35 g
201 kcal
IG: 3 / 74 / 23

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

jednym ze składników tego wypieku jest babka płesznik - jest to mała łuska nasion babki lekarskiej. Ma korzystny wpływ na organizm ludzki i bardzo często jest częścią wypieków dietetycznych, ponieważ nie zawiera glutenu, zapewniając jednocześnie lepkość ciasta i lekkość wypieków.

najpierw musisz wymieszać kaszę gryczaną i proso w dużej misce, a następnie zalać wodą 5 cm powyżej poziomu kaszy. Moczyć przez 10 godzin.

Włącz rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Wybierz bochenek o wymiarach około 15 x 25 cm z wysokimi bokami i przykryj go pergaminem. Moczyć psyllium w wodzie przez 5 do 10 minut.

dokładnie opłucz kaszę gryczaną i proso, aby szlam zniknął. Umieść grys w misce blendera i dodaj połowę płatków owsianych. Przy maksymalnej prędkości zmiel masę do uzyskania gładkości i prawie całkowitego zmielenia ziaren. Włącz blender gdzieś na 45-50 sekund, zobacz, co się stało, jeśli to konieczne - powtórz.

dodaj drugą część płatków owsianych, spuchnięte psyllium, sól, proszek do pieczenia, masło orzechowe. Zmiel wszystko blenderem (30-40 sekund powinno wystarczyć), aż będzie gładkie. Wyślij ciasto do formy i spłaszcz szpatułką.

wymieszaj nasiona lnu, Chia, sezamu i słonecznika. Obficie posyp chleb na wierzchu większością mieszanki nasion słonecznika. Wytnij nożem nacięcia na chlebie, posyp resztą nasion i włóż chleb do piekarnika na 40 minut.

wyjmij chleb, wykonaj nacięcia tam, gdzie nie zostały wykonane i włóż formę z powrotem do piekarnika, aż będzie gotowa, około 50 minut. Sprawdź gotowość, wbijając nóż w bochenek-ostrze powinno łatwo przechodzić przez ciasto i być tylko lekko lepkie.

wyjmij gotowy chleb na drewnianą deskę i ostudź. Podawaj chleb na zimno, możesz go przechowywać przez kilka dni w pojemniku na chleb lub około tygodnia w lodówce.

bądź szczupły i zdrowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 570   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g
  • Nasiona chia - 512   kcal/100g
  • Psyllium - 42   kcal/100g

Podobne przepisy