skład / składniki
metoda gotowania
jednym ze składników tego wypieku jest babka płesznik - jest to mała łuska nasion babki lekarskiej. Ma korzystny wpływ na organizm ludzki i bardzo często jest częścią wypieków dietetycznych, ponieważ nie zawiera glutenu, zapewniając jednocześnie lepkość ciasta i lekkość wypieków.
najpierw musisz wymieszać kaszę gryczaną i proso w dużej misce, a następnie zalać wodą 5 cm powyżej poziomu kaszy. Moczyć przez 10 godzin.
Włącz rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Wybierz bochenek o wymiarach około 15 x 25 cm z wysokimi bokami i przykryj go pergaminem. Moczyć psyllium w wodzie przez 5 do 10 minut.
dokładnie opłucz kaszę gryczaną i proso, aby szlam zniknął. Umieść grys w misce blendera i dodaj połowę płatków owsianych. Przy maksymalnej prędkości zmiel masę do uzyskania gładkości i prawie całkowitego zmielenia ziaren. Włącz blender gdzieś na 45-50 sekund, zobacz, co się stało, jeśli to konieczne - powtórz.
dodaj drugą część płatków owsianych, spuchnięte psyllium, sól, proszek do pieczenia, masło orzechowe. Zmiel wszystko blenderem (30-40 sekund powinno wystarczyć), aż będzie gładkie. Wyślij ciasto do formy i spłaszcz szpatułką.
wymieszaj nasiona lnu, Chia, sezamu i słonecznika. Obficie posyp chleb na wierzchu większością mieszanki nasion słonecznika. Wytnij nożem nacięcia na chlebie, posyp resztą nasion i włóż chleb do piekarnika na 40 minut.
wyjmij chleb, wykonaj nacięcia tam, gdzie nie zostały wykonane i włóż formę z powrotem do piekarnika, aż będzie gotowa, około 50 minut. Sprawdź gotowość, wbijając nóż w bochenek-ostrze powinno łatwo przechodzić przez ciasto i być tylko lekko lepkie.
wyjmij gotowy chleb na drewnianą deskę i ostudź. Podawaj chleb na zimno, możesz go przechowywać przez kilka dni w pojemniku na chleb lub około tygodnia w lodówce.
bądź szczupły i zdrowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Masło orzechowe - 570 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g
- Nasiona chia - 512 kcal/100g
- Psyllium - 42 kcal/100g