skład / składniki
metoda gotowania
wymieszaj kefir z kaszą manną i pozostaw na godzinę, aby semolina puchła. Zamiast kefiru możesz wziąć inne sfermentowane produkty mleczne.Ubij jajka z cukrem.Rozpuść masło lub margarynę i schłodź. Dodaj ubite jajka, masło i wymieszaj do spęcznionej semoliny z kefirem.Do powstałej jednorodnej masy dodajemy sodę (nie można jej ugasić w occie), wanilinę i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Do mniejszej części dodaj proszek kakaowy, cynamon (Opcjonalnie) i wymieszaj. Ze względu na kakao okazuje się grubszy, więc możesz dodać jedną łyżkę kefiru.Formę, w której ciasto zostanie upieczone, smarujemy olejem i zaczynamy wylewać ciasto partiami, naprzemiennie białe i ciemne. Najpierw wlej 4 łyżki białego ciasta na środek formy.Następnie wlej 3 łyżki ciemnego ciasta na środek białego ciasta.Naprzemiennie nakładamy warstwy bieli i ciemności, aż całe ciasto się skończy.Aby górna część Manny była piękna, wykonujemy rysunek. Rysujemy linie wykałaczką od krawędzi do środka, jakby dzieliliśmy ciasto na Trójkąty. Okazuje się wzór w kształcie kwiatu. Możesz zrobić dowolny inny wzór, który Ci się podoba.Rozgrzej piekarnik do 190-200 stopni i piecz przez 30-40 minut. Ten czas jest przybliżony i zależy od piekarnika. Gotowość Manny można sprawdzić, przekłuwając ją wykałaczką. Jeśli nie pozostaną na nim kawałki ciasta, ciasto jest gotowe.Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g