Mannik Zebra

pyszne, szybkie, proste i bardzo oryginalne.
NadejdaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 71 % 42 g
300 kcal
IG: 5 / 21 / 74

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

wymieszaj kefir z kaszą manną i pozostaw na godzinę, aby semolina puchła. Zamiast kefiru możesz wziąć inne sfermentowane produkty mleczne.Ubij jajka z cukrem.Rozpuść masło lub margarynę i schłodź. Dodaj ubite jajka, masło i wymieszaj do spęcznionej semoliny z kefirem.Do powstałej jednorodnej masy dodajemy sodę (nie można jej ugasić w occie), wanilinę i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Do mniejszej części dodaj proszek kakaowy, cynamon (Opcjonalnie) i wymieszaj. Ze względu na kakao okazuje się grubszy, więc możesz dodać jedną łyżkę kefiru.Formę, w której ciasto zostanie upieczone, smarujemy olejem i zaczynamy wylewać ciasto partiami, naprzemiennie białe i ciemne. Najpierw wlej 4 łyżki białego ciasta na środek formy.Następnie wlej 3 łyżki ciemnego ciasta na środek białego ciasta.Naprzemiennie nakładamy warstwy bieli i ciemności, aż całe ciasto się skończy.Aby górna część Manny była piękna, wykonujemy rysunek. Rysujemy linie wykałaczką od krawędzi do środka, jakby dzieliliśmy ciasto na Trójkąty. Okazuje się wzór w kształcie kwiatu. Możesz zrobić dowolny inny wzór, który Ci się podoba.Rozgrzej piekarnik do 190-200 stopni i piecz przez 30-40 minut. Ten czas jest przybliżony i zależy od piekarnika. Gotowość Manny można sprawdzić, przekłuwając ją wykałaczką. Jeśli nie pozostaną na nim kawałki ciasta, ciasto jest gotowe.Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy