skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę i sól do miski kombajnu. Dodaj masło i ubijaj przez 10 sekund, aż uzyskasz grubą kruszonkę, a następnie przenieś do miski. Wlej 4 łyżki zimnej wody do okruchów i, pomagając sobie nożem, ostrożnie wymieszaj wodę z ciastem. W razie potrzeby dodaj kolejną łyżkę wody. Najważniejsze, żeby nie przelać wody. Powinien być bardzo twardy i nieplastyczny.Szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut, zawinięte w folię.
2. Przygotuj rybę. Weź kawałek łososia, usuń z niego skórę, podziel na 2 filety i usuń wszystkie kości.
3. Przygotuj zielone masło: drobno posiekaj warzywa i usuń wymaganą ilość skórki z cytryny.
wymieszaj ze zmiękczonym masłem.
4. Na jednym filecie ułożyć zielone masło, a drugi posmarować musztardą (od strony,w której znajdowały się Kości)
5. Przełóż na rozwałkowane ciasto. Posmaruj wolne krawędzie jajkiem. Miałem białko - też się sprawdzi.
zawiń w kopertę. Odetnij nadmiar i dobrze ściśnij krawędzie.
6. Przenieś do formy wyłożonej folią szwem w dół. Posmaruj wierzch żółtkiem. Tylną stroną noża (nie ostrą częścią ostrza) zrób siatkę.
7. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. Wyjmij, gdy skorupa ciasta jest dobrze zrumieniona.
8. Wytnij, gdy stoi gdzieś z pół godziny. Ciasto jest bardzo kruche. Cięcie ostrym nożem, łatwe bez naciskania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g