łosoś w chrupiącym cieście

spodoba się wszystkim bez wątpienia.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 14 g
tłuszcze 38 % 15 g
węglowodany 26 % 10 g
266 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę i sól do miski kombajnu. Dodaj masło i ubijaj przez 10 sekund, aż uzyskasz grubą kruszonkę, a następnie przenieś do miski. Wlej 4 łyżki zimnej wody do okruchów i, pomagając sobie nożem, ostrożnie wymieszaj wodę z ciastem. W razie potrzeby dodaj kolejną łyżkę wody. Najważniejsze, żeby nie przelać wody. Powinien być bardzo twardy i nieplastyczny.Szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut, zawinięte w folię.

2. Przygotuj rybę. Weź kawałek łososia, usuń z niego skórę, podziel na 2 filety i usuń wszystkie kości.

3. Przygotuj zielone masło: drobno posiekaj warzywa i usuń wymaganą ilość skórki z cytryny.
wymieszaj ze zmiękczonym masłem.

4. Na jednym filecie ułożyć zielone masło, a drugi posmarować musztardą (od strony,w której znajdowały się Kości)

5. Przełóż na rozwałkowane ciasto. Posmaruj wolne krawędzie jajkiem. Miałem białko - też się sprawdzi.
zawiń w kopertę. Odetnij nadmiar i dobrze ściśnij krawędzie.

6. Przenieś do formy wyłożonej folią szwem w dół. Posmaruj wierzch żółtkiem. Tylną stroną noża (nie ostrą częścią ostrza) zrób siatkę.

7. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. Wyjmij, gdy skorupa ciasta jest dobrze zrumieniona.

8. Wytnij, gdy stoi gdzieś z pół godziny. Ciasto jest bardzo kruche. Cięcie ostrym nożem, łatwe bez naciskania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy