skład / składniki
metoda gotowania
zielone pomidory to ostatnie warzywa, które zbieramy z ogrodu warzywnego, gdy usuwamy krzewy pomidorów. Zawsze szkoda wyrzucać te zielone owoce, które nigdy nie dojrzewają.Prawdopodobnie z powodu tej litości ludzie wymyślili kilka przepisów kulinarnych na jedzenie z zielonych pomidorów.
pomidory bardzo dobrze myjemy szczotką i kroimy w kliny. Wkładamy do głębokiego naczynia ze szkła lub ceramiki i bardzo dobrze posypujemy solą. Bardzo ważne jest, aby sól nie była jodowana. Pozostaw na noc w chłodnym miejscu proces ten usuwa nadmiar wody z pomidorów. Następnie myjemy je w zimnej wodzie. Zaczynamy robić sałatkę. Drobno posiekaj wszystkie zioła i czosnek. Wymieszaj zioła z zielonymi pomidorami, zalej oliwą z oliwek i octem. Posyp solą i pieprzem do smaku. Sos jest koniecznością.
kładziemy pomidory w wysterylizowanych słoikach, pozostawiając na wierzchu pustą przestrzeń o wysokości półtora centymetra. Stawiamy słoiki w łaźni wodnej, przykrywając pokrywkami z góry. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj w ten sposób przez 20 minut. Następnie zwijamy pokrywki. Nadal możesz używać słoików z metalowymi pokrywkami ze sklepowych warzyw w puszkach. Umieść zamknięte puszki do góry nogami i zawiń je w koc, aby powoli ostygły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Estragon - 25 kcal/100g
- Tarhun - 40 kcal/100g
- Szałwia - 315 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g