pikantne ogórki na zimę z octem, chrzanem i selerem

Niesamowite ogórki dla miłośników domowych przekąsek! Bardzo smaczne marynowane pikantne ogórki na zimę, które odlatują ze stołu z hukiem.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 2 g
10 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 D

lepiej jest wziąć Litrowe, a nawet półlitrowe słoiki do tej konserwacji, tam nasz drobiazg się nie zgubi i wygląda lepiej.
moczyć ogórki w zimnej wodzie przez 6-8 godzin. W tym czasie przygotowujemy mieszankę przypraw: drobno posiekaj pietruszkę, koperek, seler, chrzan, dodaj drobno posiekany czosnek. Włóż około 1 łyżki do słoików. l mieszanka, 6-8 groszków czarnego pieprzu, 2-3 groszki ziela angielskiego, mały kawałek ostrej papryki, liść laurowy. Mocno ułóż ogórki, dodaj więcej mieszanki przypraw i soli na wierzchu-1 łyżka. L. na litrowy słoik. Wlać wrzącą wodę, przykryć pokrywkami i sterylizować przez 6-8 minut. Dodaj łyżeczkę octu, zwiń, ostudź do góry nogami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy