pikantne ogórki na zimę z octem, chrzanem i selerem
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
lepiej jest wziąć Litrowe, a nawet półlitrowe słoiki do tej konserwacji, tam nasz drobiazg się nie zgubi i wygląda lepiej.
moczyć ogórki w zimnej wodzie przez 6-8 godzin. W tym czasie przygotowujemy mieszankę przypraw: drobno posiekaj pietruszkę, koperek, seler, chrzan, dodaj drobno posiekany czosnek. Włóż około 1 łyżki do słoików. l mieszanka, 6-8 groszków czarnego pieprzu, 2-3 groszki ziela angielskiego, mały kawałek ostrej papryki, liść laurowy. Mocno ułóż ogórki, dodaj więcej mieszanki przypraw i soli na wierzchu-1 łyżka. L. na litrowy słoik. Wlać wrzącą wodę, przykryć pokrywkami i sterylizować przez 6-8 minut. Dodaj łyżeczkę octu, zwiń, ostudź do góry nogami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g