skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Kapustę szynkujemy
Krok 3:
Marchew
Krok 4:
Cebula i papryka są mielone jak na sałatkę, do tego wygodnie jest użyć robota kuchennego, ponieważ jest wiele produktów i ręcznie je siekać przez długi czas.
Krok 5:
Mieszamy powstałą masę w emaliowanej misce wraz z przygotowanym wcześniej nadzieniem (łączymy wszystkie składniki do wypełnienia i mieszamy; pozostawić do rozpuszczenia cukru) w takim przypadku należy starać się nie kruszyć mieszanki, aby kapusta nie puściła soku.
Krok 6:
Po wymieszaniu masę układamy we wcześniej przygotowanych słoikach i ubijamy. Przykryj, ale nie zamykaj nylonowymi pokrywkami i pozostaw na trzy dni.
Krok 7:
Po upływie terminu sałatka jest całkowicie gotowa do spożycia. Zamykamy słoiki parzonymi nylonowymi pokrywkami i przechowujemy w piwnicy lub lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g