skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Do przygotowania likieru potrzebujemy mleka, bananów, jajek, wódki, mleka skondensowanego, kawy rozpuszczalnej.
Krok 2:
Połącz mleko zagotowane i kawę rozpuszczalną, mieszaj, aż kawa całkowicie się rozpuści. Banany obrać i pokroić na kawałki. W misce blendera połącz banany i mleko skondensowane, dodaj jajka, zmiel na gładką masę.
Krok 3:
Dodaj schłodzoną kawę z mlekiem, ponownie wymieszaj. Dodaj wódkę, ponownie wymieszaj wszystko blenderem. Butelkuj i zakorkuj. Przechowuj gotowy Likier w lodówce.
Krok 4:
Likier ma bardzo przyjemny smak i aromat kawowo-bananowy oraz delikatną aksamitną konsystencję. Wybierz banany bardzo dojrzałe, a nawet odpowiednie są nieco dojrzałe banany — to one nadadzą likierowi niepowtarzalny smak i konsystencję. Przed podaniem przechowuj alkohol w lodówce i wstrząśnij przed podaniem.
Krok 5:
Likier bananowo-kawowy jest gotowy! Miłej zabawy!
Likier (z łacińskiego "liquor" - płyn) to słodki napój alkoholowy zawierający ekstrakty owocowe lub jagodowe, napary z pachnących ziół – przypraw lub innych składników (kakao, orzechy itp.). Podstawą alkoholową jest alkohol etylowy lub inne mocne napoje: whisky, rum, koniak, wódka. Szczególną cechą likierów jest wysoka zawartość cukru (ponad 100 g/l). Niektórzy eksperci odnoszą się do likierów i gorzkich nalewek ziołowych, ale ta opinia jest dyskusyjna. Likiery można pić zarówno w czystej, nierozcieńczonej formie, jak i jako część koktajli. Zazwyczaj napoje te podawane są pod koniec obiadu wraz z herbatą lub kawą, a także jako alkohol Trawienno – deserowy do owoców, lodów lub słodkich wypieków. Likiery produkowane są na całym świecie, ale najwięcej we Włoszech, Francji, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Czechach i Szkocji. Przepis, który zaproponowałem, jest szybki w przygotowaniu, mam nadzieję, że ci się spodoba.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g