Likier bananowo-kawowy ze skondensowanym mlekiem

Szybki w przygotowaniu domowy likier bananowo-kawowy. Proponuję zrobić likier bananowo-kawowy. Jest przygotowywany dość łatwo i prosto, i będzie gotowy w ciągu 10-15 minut. Takiego likieru nie trzeba nalegać przez kilka dni lub tygodni, ale można go natychmiast podać.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 3 g
tłuszcze 10 % 2 g
węglowodany 75 % 15 g
174 kcal
IG: 6 / 44 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Do przygotowania likieru potrzebujemy mleka, bananów, jajek, wódki, mleka skondensowanego, kawy rozpuszczalnej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz mleko zagotowane i kawę rozpuszczalną, mieszaj, aż kawa całkowicie się rozpuści. Banany obrać i pokroić na kawałki. W misce blendera połącz banany i mleko skondensowane, dodaj jajka, zmiel na gładką masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj schłodzoną kawę z mlekiem, ponownie wymieszaj. Dodaj wódkę, ponownie wymieszaj wszystko blenderem. Butelkuj i zakorkuj. Przechowuj gotowy Likier w lodówce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Likier ma bardzo przyjemny smak i aromat kawowo-bananowy oraz delikatną aksamitną konsystencję. Wybierz banany bardzo dojrzałe, a nawet odpowiednie są nieco dojrzałe banany — to one nadadzą likierowi niepowtarzalny smak i konsystencję. Przed podaniem przechowuj alkohol w lodówce i wstrząśnij przed podaniem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Likier bananowo-kawowy jest gotowy! Miłej zabawy!

Likier (z łacińskiego "liquor" - płyn) to słodki napój alkoholowy zawierający ekstrakty owocowe lub jagodowe, napary z pachnących ziół – przypraw lub innych składników (kakao, orzechy itp.). Podstawą alkoholową jest alkohol etylowy lub inne mocne napoje: whisky, rum, koniak, wódka. Szczególną cechą likierów jest wysoka zawartość cukru (ponad 100 g/l). Niektórzy eksperci odnoszą się do likierów i gorzkich nalewek ziołowych, ale ta opinia jest dyskusyjna. Likiery można pić zarówno w czystej, nierozcieńczonej formie, jak i jako część koktajli. Zazwyczaj napoje te podawane są pod koniec obiadu wraz z herbatą lub kawą, a także jako alkohol Trawienno – deserowy do owoców, lodów lub słodkich wypieków. Likiery produkowane są na całym świecie, ale najwięcej we Włoszech, Francji, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Czechach i Szkocji. Przepis, który zaproponowałem, jest szybki w przygotowaniu, mam nadzieję, że ci się spodoba.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g

Podobne przepisy