skład / składniki
metoda gotowania
posortuj jagody, usuń wszystkie ogony, liście i niedojrzałe jagody. Nie musisz myć porzeczek - natychmiast zetrzyj je rękami (możesz użyć tłuczka lub wałka do ciasta lub blendera).
wymieszaj ciepłą wodę z połową cukru i wlej posiekane jagody, po przeniesieniu ich z miski do innego pojemnika z szeroką szyjką. Następnie zawiąż szyję gazą i pozostaw na 4 dni w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej (2 razy dziennie musisz wymieszać zawartość pojemnika, aby utopić miazgę unoszącą się na powierzchni).
następnie odcedź sok przez gazę, dobrze wyciśnij miazgę, wlej do butelki w celu dalszej fermentacji (napełnij butelkę 75% całkowitej objętości). Zamontuj korek wodny na butelce i pozostaw w temperaturze pokojowej na okres od 20 do 45 dni.
5 dni po zainstalowaniu bramki wodnej odcedź pół litra soku do osobnej miski, dodaj pół kilograma cukru, wymieszaj i włóż mieszaninę z powrotem do butelki. Po kolejnych 5 dniach powtórz tę samą procedurę z taką samą ilością cukru.
kiedy uszczelnienie wodne przestanie bulgotać, będzie to wskazywać na koniec procesu fermentacji. Spuść wino przez rurkę bez wpływu na osad, napełniając pojemnik do góry. Zainstaluj uszczelkę wodną. Umieść pojemnik w piwnicy, aby dojrzeć - zajmie to od 50 do 60 dni.
nie zapomnij spojrzeć na wino, a jeśli pojawi się osad, pamiętaj o spuszczeniu. Wlej gotowy napój do butelek, Zamknij korkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g