kompot wiśniowy na zimę z kwasem cytrynowym

pyszny i aromatyczny napój ku radości całej rodziny! Kompoty na zimę najlepiej zamykać w 3-litrowych słoikach. Taka porcja wystarczy dla dużej rodziny lub gości. Kompot z czereśni jest bardzo przydatny w chorobach reumatycznych, poprawia trawienie, ma właściwości tonizujące i ściągające. Kompot ten zawiera również dużo fruktozy, która jest szybko przyswajalnym cukrem, łatwo przekształcanym w glukozę. Zawiera magnez, kobalt, żelazo, witaminy B i C. Jest przydatny w chorobach wątroby, nerek, zapaleniu stawów, nadciśnieniu, reumatyzmie, kolce spastycznej i atonii jelit.
NusjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
28 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h

dzisiaj, drogie hostessy, opowiem wam przepis na kompot z czereśni:
dobrze myjemy jagody wiśni, odrywamy ogony i wlewamy do czystego słoika. Następnie dodaj 1 szklankę cukru i kwasu cytrynowego.
Nie żałuj czereśni, a zimą będziesz w pełni cieszyć się tym przysmakiem - pysznym kompotem z czereśni.
do szyi ostrożnie zalej wiśnie wrzącą wodą. Zamknij szczelnie pokrywkę i odwróć. Pozostaw słoik do góry nogami, aż całkowicie ostygnie. Jak widać, nie musisz nawet niczego gotować!
pyszny kompot z czereśni doskonale przetrwa do następnej zimy i pozwoli Ci cieszyć się smakiem letnich owoców!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy