Soda musująca i kwas cytrynowy

Oszałamiająca dziecięca wyobraźnia słodki napój musujący! Zachwyci Twoje dziecko nie tylko magicznym tworzeniem bąbelków w wyniku połączenia sody i kwasu cytrynowego z wodą, ale także słodkim przyjemnym smakiem! Tak, a wielu dorosłych będzie zachwyconych domowym popem.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
13 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie składniki do przygotowania musującego, który składa się tylko z 4 składników: sody, kwasu cytrynowego, cukru pudru i wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej sodę i kwas cytrynowy do drewnianej miski i użyj drewnianej szpatułki, aby dokładnie zmielić luźne składniki. Nie powinno pozostać żadnych ziaren i grudek. Do mielenia można również użyć moździerza.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj cukier puder. Lepiej jest używać domowego proszku przygotowanego samodzielnie niż zakupionego, ponieważ proszek sklepowy zawiera różne dodatki. Ponownie za pomocą drewnianej szpatułki nadal pocieramy luźne składniki. Ostatecznie powinien powstać bardzo drobny biały proszek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj jedną porcję popu: wlej 2 łyżeczki białego proszku do szklanki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej proszek 200 ml. woda o temperaturze pokojowej. Po połączeniu wody z sodą i kwasem cytrynowym nastąpi reakcja, w wyniku tej reakcji zacznie się uwalniać dwutlenek węgla, co z kolei spowoduje te same musujące bąbelki. A cukier puder nada tylko słodki smak musującemu napojowi. Gotowy napój należy natychmiast zacząć pić, ponieważ po pewnym czasie bąbelki przestaną się tworzyć.

z danej ilości składników uzyskuje się 10 łyżeczek luźnej mieszanki, czyli wystarczy na 5 porcji.
obserwując proporcje składników, możesz przygotować taki blank do popu na przyszłość. Po prostu powstały biały proszek należy wlać do czystego, suchego słoika, zamknąć szczelną pokrywką i przechowywać w ciemnym miejscu. Nie można przechowywać słoika w świetle dziennym, ponieważ jasne światło przenikające do szklanego słoika zepsuje obrabiany przedmiot.
jeśli w domu nie ma cukru pudru, w zasadzie możesz użyć zwykłego cukru, ale musisz zrozumieć, że znacznie gorzej rozpuści się w napoju.
do przygotowania tego napoju lepiej jest użyć nowej paczki sody oczyszczonej, ponieważ wynik będzie bardziej spektakularny. Sprawdzone!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy