wódka Kwiatowa

Niebieska-Niebieska wódka - po prostu dodaj kwiaty! Dzięki naturalnemu naturalnemu barwnikowi-pigmentom potrójnej łechtaczki - możesz uzyskać niezwykły jasny, bogaty niebieski kolor, który jest rzadko używany w kuchni.
mama kucharkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
233 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz wymaganą liczbę kwiatów. Wystarczy 10 potrójnych kwiatów łechtaczki, aby zabarwić litr bezbarwnego mocnego napoju alkoholowego na bogaty, głęboki błękit.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wrzuć kwiaty do butelki z napojem alkoholowym, szczelnie zamknij pokrywkę, wstrząśnij.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Można przechowywać w zależności od sposobu spożycia napoju, zarówno w lodówce, jak iw temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu. Oto gotowy ulubiony napój-nalewka, & quot; eliksir & quot; wzbogacony antocyjanami.

bardzo trudno jest ulepszyć i uszlachetnić znane popularne, samowystarczalne, mocne napoje alkoholowe, takie jak wódka, gin, tequila, rum, a nawet bimber. Ale za pomocą potrójnych kwiatów łechtaczki można ozdobić i urozmaicić podawanie napojów bez obcych zapachów, smaków, malując naturalnymi pigmentami - antocyjanami tych kwiatów, od jasnoniebieskiego do czarno-niebieskiego.

warto zwrócić uwagę na ciekawą cechę antocyjanów - zmienić kolor w zależności od kwasowości środowiska: w środowisku neutralnym – niebieski, w środowisku zasadowym zielony, aw środowisku kwaśnym – czerwono-fioletowy, co może być szczególnie atrakcyjne dla miłośników złożonych i kolorowych koktajli.

trochę o korzyściach płynących z antocyjanów. Do tej pory przeprowadzono wiele badań i zgromadzono wyczerpującą ilość informacji, aby stwierdzić, że antocyjany są skuteczne jako suplementy diety i adaptogeny, korzystnie wpływając na organizm, wykazując właściwości przeciwutleniające, bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwskurczowe; zalecane do stosowania jako część złożonej terapii cukrzycy drugiego typu, infekcji sezonowych (grypa, SARS), onkologii, patologii okulistycznych (dystrofia siatkówki, krótkowzroczność, zaćma, jaskra); są stosowane w kosmetologii, ponieważ wspierają syntezę kolagenu, poprawiają stan tkanki łącznej, zapobiegają uszkodzeniom błon komórkowych, wiążą wolne rodniki. 

ale! Ważne: pij alkohol odpowiedzialnie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Niebieska herbata Anchang - 35   kcal/100g

Podobne przepisy