skład / składniki
metoda gotowania
umyj jabłka, pokrój w plasterki, usuń rdzeń.
umyj Winogrona, usuń wszystkie gałązki.
przygotowane składniki wkładamy do sterylnych słoików (sterylizujemy w kuchence mikrofalowej - bardzo wygodnie) i zalewamy wrzącą wodą. Pokrywamy słoiki sterylnymi pokrywkami (gotuję je wcześniej) i zostawiamy na 15 minut.
następnie wlej płyn ze słoików do rondla, wlej cynamon (daje kompotowi po prostu magiczny smak!) i cukier, gotujemy do całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru.
dodaj kwas cytrynowy do syropu i wlej do słoików aż do szyi, zwiń pokrywki i obracając słoiki do góry nogami, zaizoluj starym kocem lub kocem, aż całkowicie ostygną.
przepis zawiera 2 puszki po 1,5 litra. Możesz wziąć 3 na 1 litr lub 1 3 litr.
gotuj w dobrym nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g