kompot z winogron i jabłek

wspaniały napój witaminowy dla całej rodziny. Latem często gotujemy kompoty-nie można się bez nich obejść. Ale dlaczego nie przygotować tego napoju na zimę jako półfabrykatów? Bardzo smaczne, a witaminy tam pozostaną.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 28 g
116 kcal
IG: 36 / 0 / 64

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

umyj jabłka, pokrój w plasterki, usuń rdzeń.

umyj Winogrona, usuń wszystkie gałązki.

przygotowane składniki wkładamy do sterylnych słoików (sterylizujemy w kuchence mikrofalowej - bardzo wygodnie) i zalewamy wrzącą wodą. Pokrywamy słoiki sterylnymi pokrywkami (gotuję je wcześniej) i zostawiamy na 15 minut.

następnie wlej płyn ze słoików do rondla, wlej cynamon (daje kompotowi po prostu magiczny smak!) i cukier, gotujemy do całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru.

dodaj kwas cytrynowy do syropu i wlej do słoików aż do szyi, zwiń pokrywki i obracając słoiki do góry nogami, zaizoluj starym kocem lub kocem, aż całkowicie ostygną.

przepis zawiera 2 puszki po 1,5 litra. Możesz wziąć 3 na 1 litr lub 1 3 litr.

gotuj w dobrym nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy