kwas buraczany na bagnach

pyszny napój może być również leczniczy! Moja mama zawsze cierpiała na wysokie ciśnienie krwi i odkąd pamiętam gotowała i piła kwas buraczany. Z czasem zacząłem używać tego napoju w biznesie, ale nie do celów leczniczych ,ale do okroshki (okazuje się po prostu pyszny!)
DinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
20 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 10 D 1 h

wybieramy jasne rośliny okopowe (aby w przekroju nie było białych żył), dokładnie je myjemy i obieramy ze skóry.

trzy buraki na grubej tarce, włóż do trzylitrowego słoika, aby wypełnić go 2/3 całkowitej objętości.

wlej półtora litra ciepłej przegotowanej wody, dodaj śmietanę (dzięki niej kwas fermentuje).

przykryj szyjkę słoika gazą (płyn nie powinien sięgać dosłownie 2 cm do krawędzi), pozostaw w ciepłym ciemnym miejscu do fermentacji.

po kilku dniach pojawi się pleśń, należy ją usunąć, a gdy pojawi się osad (jest to około piątego dnia), usuń go (po prostu spuść przezroczysty płyn i wyrzuć wszystko, co zmętniało, spłucz słoik i zwróć te same buraki z wcześniej odsączonym kwasem, w razie potrzeby dodaj przegotowaną wodę).

za 10 dni kwas chlebowy będzie w pełni gotowy. Wlej go do czystych szklanych słoików (lub butelek) i wyślij do lodówki do przechowywania.

Używaj na zdrowie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy