skład / składniki
metoda gotowania
wybieramy jasne rośliny okopowe (aby w przekroju nie było białych żył), dokładnie je myjemy i obieramy ze skóry.
trzy buraki na grubej tarce, włóż do trzylitrowego słoika, aby wypełnić go 2/3 całkowitej objętości.
wlej półtora litra ciepłej przegotowanej wody, dodaj śmietanę (dzięki niej kwas fermentuje).
przykryj szyjkę słoika gazą (płyn nie powinien sięgać dosłownie 2 cm do krawędzi), pozostaw w ciepłym ciemnym miejscu do fermentacji.
po kilku dniach pojawi się pleśń, należy ją usunąć, a gdy pojawi się osad (jest to około piątego dnia), usuń go (po prostu spuść przezroczysty płyn i wyrzuć wszystko, co zmętniało, spłucz słoik i zwróć te same buraki z wcześniej odsączonym kwasem, w razie potrzeby dodaj przegotowaną wodę).
za 10 dni kwas chlebowy będzie w pełni gotowy. Wlej go do czystych szklanych słoików (lub butelek) i wyślij do lodówki do przechowywania.
Używaj na zdrowie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g