cydr z drożdżami

przygotuj napój znany we Francji, Hiszpanii, Niemczech! Cydr jabłkowy - znany na całym świecie, ma swoje korzenie w starożytnych książkach kucharskich Rzymu. Napój jest prosty w przygotowaniu i świetnie smakuje. Chcesz spróbować? Gotujmy!
Lilik75Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 13 g
61 kcal
IG: 69 / 0 / 31

metoda gotowania

czas gotowania: 34 d

potrzebujemy owoców dojrzałych, ale różnych odmian: cierpkich, kwaśnych, słodkich, że tak powiem, mieszanki jabłek.
więc:
- moje jabłka, usuń rdzeń i łodygę, pokrój w dowolne plasterki, a następnie posiekaj w maszynce do mięsa (grubo);
- wynikową masę rozprowadzamy w przygotowanym pojemniku (najlepiej z szeroką szyjką), wypełniając pojemniki 3/4 całkowitej objętości;
- wlej cukier (w przeliczeniu na 100 gramów na 1 kg ciasta), wymieszaj;
- przykryj górę pojemnika gazą i pozostaw w temperaturze pokojowej do fermentacji, codziennie mieszaj masę;
- po 3-4 dniach spuść uwolniony sok, ostrożnie wyciśnij ciasto, przefiltruj płyn przez sito, wyłożając go gazą;
- dodaj drożdże i cukier (w przeliczeniu na 150 gramów na 1 litr soku), wlej do butelki i zamknij szyjkę uszczelką wodną;
- pozostaw napój do pożądanego stanu na około 25-30 dni, po czym wlej go do przygotowanych butelek i zatkaj korkami.

można skosztować!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy