skład / składniki
metoda gotowania
potrzebujemy owoców dojrzałych, ale różnych odmian: cierpkich, kwaśnych, słodkich, że tak powiem, mieszanki jabłek.
więc:
- moje jabłka, usuń rdzeń i łodygę, pokrój w dowolne plasterki, a następnie posiekaj w maszynce do mięsa (grubo);
- wynikową masę rozprowadzamy w przygotowanym pojemniku (najlepiej z szeroką szyjką), wypełniając pojemniki 3/4 całkowitej objętości;
- wlej cukier (w przeliczeniu na 100 gramów na 1 kg ciasta), wymieszaj;
- przykryj górę pojemnika gazą i pozostaw w temperaturze pokojowej do fermentacji, codziennie mieszaj masę;
- po 3-4 dniach spuść uwolniony sok, ostrożnie wyciśnij ciasto, przefiltruj płyn przez sito, wyłożając go gazą;
- dodaj drożdże i cukier (w przeliczeniu na 150 gramów na 1 litr soku), wlej do butelki i zamknij szyjkę uszczelką wodną;
- pozostaw napój do pożądanego stanu na około 25-30 dni, po czym wlej go do przygotowanych butelek i zatkaj korkami.
można skosztować!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g