skład / składniki
metoda gotowania
przed gotowaniem musisz przygotować owoce: posortuj jabłka, wytrzyj je suchym ręcznikiem (bez mycia!), połóż je w ciepłym pomieszczeniu na 3 dni. Następnie posiekaj całe jabłka w maszynce do mięsa, usuwając tylko łodygi.
przygotuj pojemnik (będę miał trzylitrowe słoiki), umyj, wytrzyj do sucha. Wkładamy 2,5 kg powstałego musu jabłkowego do słoików (jeśli używany jest pojemnik o innej objętości, powinien być wypełniony nie więcej niż 2/3).
dodaj cukier w ilości 100 gramów na 1 kg masy jabłkowej (to znaczy w 3-litrowym słoiku wkładam 250 gramów cukru), zamykamy szyjkę gazą i pozostawiamy na 3-4 dni w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Nie zapomnij codziennie mieszać zawartości pojemnika.
sfermentowany cydr jest odsączany z osadu i filtrowany przez gazę złożoną w 3 warstwach. Butelkujemy napój i czekamy na dojrzewanie, które zakończy się za około 3 miesiące. Przez cały ten czas cydr powinien znajdować się w chłodnym pomieszczeniu (w temperaturze około 6-12 stopni).
wszystko, bursztynowy napój jest gotowy do spożycia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g