wino cydr

Piękny, pyszny i aromatyczny domowy napój! Taki napój o niskiej zawartości alkoholu nazywa się cydrem. Cydr jest przygotowywany głównie z jabłek lub gruszek lub ich kombinacji. Napój okazuje się piękny i smaczny. Proponuję zrobić wersję jabłkową o proporcji odmianowej 1: 2 (biorąc jedną część kwaśnych jabłek i dwie części słodkich).
Lilik75Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 22 g
93 kcal
IG: 41 / 0 / 59

metoda gotowania

czas gotowania: 97 d

przed gotowaniem musisz przygotować owoce: posortuj jabłka, wytrzyj je suchym ręcznikiem (bez mycia!), połóż je w ciepłym pomieszczeniu na 3 dni. Następnie posiekaj całe jabłka w maszynce do mięsa, usuwając tylko łodygi.

przygotuj pojemnik (będę miał trzylitrowe słoiki), umyj, wytrzyj do sucha. Wkładamy 2,5 kg powstałego musu jabłkowego do słoików (jeśli używany jest pojemnik o innej objętości, powinien być wypełniony nie więcej niż 2/3).

dodaj cukier w ilości 100 gramów na 1 kg masy jabłkowej (to znaczy w 3-litrowym słoiku wkładam 250 gramów cukru), zamykamy szyjkę gazą i pozostawiamy na 3-4 dni w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Nie zapomnij codziennie mieszać zawartości pojemnika.

sfermentowany cydr jest odsączany z osadu i filtrowany przez gazę złożoną w 3 warstwach. Butelkujemy napój i czekamy na dojrzewanie, które zakończy się za około 3 miesiące. Przez cały ten czas cydr powinien znajdować się w chłodnym pomieszczeniu (w temperaturze około 6-12 stopni).

wszystko, bursztynowy napój jest gotowy do spożycia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: