cydr jabłkowy z drożdżami
skład / składniki
23
porcje:
metoda gotowania
1. Pokrój jabłka na małe kawałki, przenieś do pojemnika o odpowiedniej wielkości. Napełnij jabłka wodą, aby owoce były całkowicie płynne. Pozostaw w ciepłym miejscu na 2 tygodnie. Wymieszaj zawartość pojemnika kilka razy w tym czasie.
2. Odcedź płyn, przecedź go przez podwójną warstwę gazy.
3. Dodaj cukier i drożdże do powstałej cieczy.
4. Wlej płyn do pojemnika fermentacyjnego, zainstaluj uszczelkę wodną, Usuń w ciepłe miejsce.
5. Po zakończeniu procesu fermentacji ponownie przefiltruj płyn.
6. Przyszły napój jest butelkowany i chłodzony przez 3 miesiące.
możesz spróbować cydru i cieszyć się jego przyjemnym smakiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok jabłkowy - 42 kcal/100g