cydr jabłkowy z drożdżami

za pomocą drożdży możesz zrobić mocny cydr! Jeśli robisz domowe alkohole, mój wybór spada na te, które są mocniejsze. Uwielbiam również cydr o niskiej zawartości alkoholu,ale najczęściej gotuję go z dodatkiem drożdży, aby uzyskać więcej stopni. Oferuję ci mój przepis.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 25 g
101 kcal
IG: 32 / 0 / 68

metoda gotowania

czas gotowania: 130 d

1. Pokrój jabłka na małe kawałki, przenieś do pojemnika o odpowiedniej wielkości. Napełnij jabłka wodą, aby owoce były całkowicie płynne. Pozostaw w ciepłym miejscu na 2 tygodnie. Wymieszaj zawartość pojemnika kilka razy w tym czasie.
2. Odcedź płyn, przecedź go przez podwójną warstwę gazy.
3. Dodaj cukier i drożdże do powstałej cieczy.
4. Wlej płyn do pojemnika fermentacyjnego, zainstaluj uszczelkę wodną, Usuń w ciepłe miejsce.
5. Po zakończeniu procesu fermentacji ponownie przefiltruj płyn.
6. Przyszły napój jest butelkowany i chłodzony przez 3 miesiące.

możesz spróbować cydru i cieszyć się jego przyjemnym smakiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok jabłkowy - 42   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: