cydr jabłkowy gruszkowy

pyszny i bardzo aromatyczny napój o niskiej zawartości alkoholu! Uważam, że nie bez powodu cydr jest czczony w wielu krajach świata. Okazuje się, że napój jest niesamowicie smaczny i aromatyczny. Po prostu cieszyć się go pić! Możesz go ugotować samodzielnie-proces nie różni się zbytnio od procesu wytwarzania innych napojów chmielowych. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość. Czas fermentacji zależy od wielu czynników-słodyczy owoców, temperatury otoczenia. Spróbuj!
AlenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
45 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 32 D

1. Jabłka i gruszki przepuszczamy przez maszynę do mięsa, a następnie wyciskamy sok z powstałego puree. Można to zrobić za pomocą gazy. Lub użyj sokowirówki, co znacznie zaoszczędzi wysiłek i czas.
2. Sprawdź otrzymany sok pod kątem ilości cukru-potrzebujesz go co najmniej 12%. W razie potrzeby dodaj cukier i wymieszaj sok, aby rozpuścić wszystkie kryształy.
3. Wlej sok do trzylitrowych słoików, napełniając je w dwóch trzecich. Zamknij uszczelnienia wodne na górze słoika.
4. Umieść słoiki w ciepłym miejscu na 5-7 dni(tak długo trwa proces fermentacji).
5. Fermentacja się skończyła-przefiltruj cydr przez kilka warstw gazy.
6. Dodaj cukier do cydru w ilości 50 gramów na litr napoju. Jest to konieczne, aby napój stał się silniejszy.
7. Ponownie wlej płyn do słoików (również bez ich całkowitego napełnienia), Zamknij uszczelkami wodnymi i pozostaw do ponownej fermentacji.
8. Gdy proces dobiegnie końca, przefiltruj cydr przez gazę i butelkuj.
9. Usuń butelki na dwa tygodnie w ciemnym miejscu, temperatura pokojowa. Potem jeszcze kilka dni na zimno.

cydr jest gotowy do degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy