skład / składniki
metoda gotowania
1. Jabłka i gruszki przepuszczamy przez maszynę do mięsa, a następnie wyciskamy sok z powstałego puree. Można to zrobić za pomocą gazy. Lub użyj sokowirówki, co znacznie zaoszczędzi wysiłek i czas.
2. Sprawdź otrzymany sok pod kątem ilości cukru-potrzebujesz go co najmniej 12%. W razie potrzeby dodaj cukier i wymieszaj sok, aby rozpuścić wszystkie kryształy.
3. Wlej sok do trzylitrowych słoików, napełniając je w dwóch trzecich. Zamknij uszczelnienia wodne na górze słoika.
4. Umieść słoiki w ciepłym miejscu na 5-7 dni(tak długo trwa proces fermentacji).
5. Fermentacja się skończyła-przefiltruj cydr przez kilka warstw gazy.
6. Dodaj cukier do cydru w ilości 50 gramów na litr napoju. Jest to konieczne, aby napój stał się silniejszy.
7. Ponownie wlej płyn do słoików (również bez ich całkowitego napełnienia), Zamknij uszczelkami wodnymi i pozostaw do ponownej fermentacji.
8. Gdy proces dobiegnie końca, przefiltruj cydr przez gazę i butelkuj.
9. Usuń butelki na dwa tygodnie w ciemnym miejscu, temperatura pokojowa. Potem jeszcze kilka dni na zimno.
cydr jest gotowy do degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g