gazowany cydr jabłkowy

musujący napój o niskiej zawartości alkoholu - pyszny i orzeźwiający! Proponuję przygotować pyszny napój jabłkowy-cydr. Często jest przygotowywany w taki sposób, że trudno odróżnić gotowy produkt od wina jabłkowego. Jak dla mnie cydr powinien być musujący! Tymczasem dodawanie gazów do napoju jest bardzo proste.
Lilik75Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 22 g
93 kcal
IG: 41 / 0 / 59

metoda gotowania

czas gotowania: 81 D

najpierw przygotuj cydr:

1. Jabłka wytrzyj suchą szmatką. Nie trzeba ich myć, aby nie zmyć bakterii drożdżowych. Jabłka powinny mieć temperaturę pokojową, więc jeśli przechowujesz je na zimno, przenieś je do ciepłego pomieszczenia na kilka dni. Idealnie jest używać świeżych jabłek, tylko zebranych, nasyconych słońcem :)
2. Teraz przełóż jabłka przez maszynę do mięsa. Nie musisz ich czyścić, pozostaw strąki nasion na miejscu.
3. Dodaj cukier do puree i wymieszaj.
4. Napełnij trzylitrowe słoiki powstałym puree (pamiętaj, aby zostawić miejsce na fermentację - jedną czwartą objętości).
5. Słoiki szczelnie przykryć gazą i pozostawić w temperaturze pokojowej w ciemności przez 4 dni. Codziennie zawartość słoików należy mieszać.
6. Wyciśnij sok z miąższu, wlej do czystego pojemnika (ważne jest, aby był suchy), zainstaluj korek wodny.
7. Pozostaw przyszły cydr do fermentacji w ciemnym i ciepłym miejscu na 2 miesiące.
8. Czas minął - wlej płyn do innego pojemnika bez dotykania osadu.
9. Przefiltruj powstały napój przez gazę złożoną kilka razy.

teraz zróbmy cydr gazowany:

1. Przygotuj litrowe butelki - powinny być czyste i suche.
2. Włóż cukier do butelek (10 g na litr cydru).
3. Napełnij butelki przefiltrowanym napojem bez uzupełniania do krawędzi szyjki 5 cm.
4. Wyślij butelki do ciepłego i ciemnego miejsca na 2 tygodnie, a następnie przenieś na zimno na 3 dni.

gazowany cydr jest gotowy! Przechowuj napój w chłodzie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: