skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotuj cydr:
1. Jabłka wytrzyj suchą szmatką. Nie trzeba ich myć, aby nie zmyć bakterii drożdżowych. Jabłka powinny mieć temperaturę pokojową, więc jeśli przechowujesz je na zimno, przenieś je do ciepłego pomieszczenia na kilka dni. Idealnie jest używać świeżych jabłek, tylko zebranych, nasyconych słońcem :)
2. Teraz przełóż jabłka przez maszynę do mięsa. Nie musisz ich czyścić, pozostaw strąki nasion na miejscu.
3. Dodaj cukier do puree i wymieszaj.
4. Napełnij trzylitrowe słoiki powstałym puree (pamiętaj, aby zostawić miejsce na fermentację - jedną czwartą objętości).
5. Słoiki szczelnie przykryć gazą i pozostawić w temperaturze pokojowej w ciemności przez 4 dni. Codziennie zawartość słoików należy mieszać.
6. Wyciśnij sok z miąższu, wlej do czystego pojemnika (ważne jest, aby był suchy), zainstaluj korek wodny.
7. Pozostaw przyszły cydr do fermentacji w ciemnym i ciepłym miejscu na 2 miesiące.
8. Czas minął - wlej płyn do innego pojemnika bez dotykania osadu.
9. Przefiltruj powstały napój przez gazę złożoną kilka razy.
teraz zróbmy cydr gazowany:
1. Przygotuj litrowe butelki - powinny być czyste i suche.
2. Włóż cukier do butelek (10 g na litr cydru).
3. Napełnij butelki przefiltrowanym napojem bez uzupełniania do krawędzi szyjki 5 cm.
4. Wyślij butelki do ciepłego i ciemnego miejsca na 2 tygodnie, a następnie przenieś na zimno na 3 dni.
gazowany cydr jest gotowy! Przechowuj napój w chłodzie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g