skład / składniki
metoda gotowania
Sortuj jagody jarzębiny, spłucz i pozwól im dobrze wyschnąć. Za pomocą wałka do ciasta ugniatamy przygotowane jagody, aby wypuściły sok.
wlej cukier na patelnię i ciągle mieszając smaż, aż lekko się zrumieni.
w przygotowanym pojemniku (najlepiej, aby był to szklany pojemnik) rozłóż jarzębinę, dodaj cukier, wlej koniak (koniak powinien pokrywać masę jagodową co najmniej 3 cm, więc w razie potrzeby dodaj trochę więcej niż ilość wskazana w składnikach).
zamknij pojemnik z cenną zawartością pokrywką, potrząsając kilka razy, aby wymieszać wszystkie składniki.
przenieś pojemnik do ciemnego, chłodnego pomieszczenia (piwnica, piwnica) i pozostaw na 25-30 dni. Raz na 7-10 dni wstrząsamy pojemnikiem, wstrząsając zawartością.
gotową nalewkę filtrujemy przez durszlak wyłożony gazą w kilku warstwach, a następnie przez watę (dla większej przejrzystości napoju). Na tym etapie dodaj wanilinę, aby nadać napojowi trochę pikanterii.
nalej nalewkę do butelek i szczelnie zamknij.
wszystko! Napój jest gotowy z debiutem na świątecznym stole!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Aronia Jarzębina - 52 kcal/100g
- Jarzębina zwyczajna - 43 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g