Nalewka z jarzębiny na koniaku

ulubiona nalewka w domu. Zaintryguj przyjaciół! A mojego dziadka nie zaintrygujesz, ponieważ wszystkie sekrety gotowania są jego. Przekonaj się sam-wszystko jest bardzo proste, ale pyszne!
ArishkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 10 g
180 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 D 1 h

Sortuj jagody jarzębiny, spłucz i pozwól im dobrze wyschnąć. Za pomocą wałka do ciasta ugniatamy przygotowane jagody, aby wypuściły sok.

wlej cukier na patelnię i ciągle mieszając smaż, aż lekko się zrumieni.

w przygotowanym pojemniku (najlepiej, aby był to szklany pojemnik) rozłóż jarzębinę, dodaj cukier, wlej koniak (koniak powinien pokrywać masę jagodową co najmniej 3 cm, więc w razie potrzeby dodaj trochę więcej niż ilość wskazana w składnikach).

zamknij pojemnik z cenną zawartością pokrywką, potrząsając kilka razy, aby wymieszać wszystkie składniki.

przenieś pojemnik do ciemnego, chłodnego pomieszczenia (piwnica, piwnica) i pozostaw na 25-30 dni. Raz na 7-10 dni wstrząsamy pojemnikiem, wstrząsając zawartością.

gotową nalewkę filtrujemy przez durszlak wyłożony gazą w kilku warstwach, a następnie przez watę (dla większej przejrzystości napoju). Na tym etapie dodaj wanilinę, aby nadać napojowi trochę pikanterii.

nalej nalewkę do butelek i szczelnie zamknij.

wszystko! Napój jest gotowy z debiutem na świątecznym stole!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Aronia Jarzębina - 52   kcal/100g
  • Jarzębina zwyczajna - 43   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy