skład / składniki
metoda gotowania
buraki wyhodowane we własnym ogrodzie warzywnym (lub kupione w sklepie) dobrze umyj, usuwając pozostałą ziemię. Następnie obierz warzywa korzeniowe ze skóry.
zetrzyj przygotowane buraki na grubej tarce, włóż do czystego słoika (trzylitrowy) i zalej przegotowaną wodą, która ostygła do temperatury pokojowej (słoik powinien być wypełniony płynem nie przez krawędź - zostaw trochę miejsca, aby było miejsce na tworzenie się piany pojawiającej się podczas fermentacji).
dodaj cukier i sól oraz kilka kawałków czarnego chleba żytniego. Zawiąż szyję gazą, składając ją w dwóch warstwach. Pozostaw kwas chlebowy na dwa tygodnie (14 dni), a następnie odcedź i wlej do czystych butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu.
możesz pić kwas buraczany już piątego dnia, kiedy na powierzchni zacznie tworzyć się piana.
życzę dobrego zdrowia i dobrego samopoczucia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g