skład / składniki
metoda gotowania
buraki należy umyć, a następnie obrać i pokroić w drobną kostkę. Suszymy kostki buraków w suszarce do warzyw (jest to możliwe w piekarniku, aw skrajnych przypadkach - tylko na blasze do pieczenia na ulicy, aby nie padało bezpośrednie światło słoneczne).
suszone buraki wkładamy do rondla o odpowiedniej wielkości i napełniamy wodą, aby ledwo przykryły warzywa. Wysyłamy patelnię do ognia i doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu, aż roślina okopowa będzie miękka.
przecedzić płyn przez durszlak, spuścić do słoika i dodać zimną przegotowaną wodę, aby słoik był wypełniony prawie do góry.
teraz, aby kwas chlebowy zaczął fermentować, wlej do niego drożdże i cukier, wymieszaj. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 48-50 godzin, po czym ponownie filtrujemy (nie tylko przez durszlak, ale wyłożamy go gazą w 3 warstwach) i wysyłamy do lodówki.
ugasić pragnienie i być zdrowym!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g