kwas buraczany z drożdżami

bomba witaminowa to napój, którego każdy potrzebuje! Chodzi mi o kwas buraczany, który zawiera dużą ilość witamin i pierwiastków śladowych, niezbędnych dla naszego organizmu. I po co kupować drogie immunomodulatory? Przygotuj kwas buraczany i codziennie otrzymuj wsparcie dla odporności, nie wydając na to dużych pieniędzy. Nawiasem mówiąc, dodałem drożdże do kwasu chlebowego - i był gotowy trzeciego dnia! Jest 4 razy szybszy niż zwykle)
♥EugeniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
16 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 D 4 h

buraki należy umyć, a następnie obrać i pokroić w drobną kostkę. Suszymy kostki buraków w suszarce do warzyw (jest to możliwe w piekarniku, aw skrajnych przypadkach - tylko na blasze do pieczenia na ulicy, aby nie padało bezpośrednie światło słoneczne).

suszone buraki wkładamy do rondla o odpowiedniej wielkości i napełniamy wodą, aby ledwo przykryły warzywa. Wysyłamy patelnię do ognia i doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu, aż roślina okopowa będzie miękka.

przecedzić płyn przez durszlak, spuścić do słoika i dodać zimną przegotowaną wodę, aby słoik był wypełniony prawie do góry.

teraz, aby kwas chlebowy zaczął fermentować, wlej do niego drożdże i cukier, wymieszaj. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 48-50 godzin, po czym ponownie filtrujemy (nie tylko przez durszlak, ale wyłożamy go gazą w 3 warstwach) i wysyłamy do lodówki.

ugasić pragnienie i być zdrowym!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy