nalewka z czerwonej jarzębiny
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
najpierw musisz przygotować jarzębinę:
- umyć;
- oddziel jagody od pędzli;
- wyrzuć uszkodzone i zgniłe jagody.
następnie musisz napełnić jarzębinę wodą i pozostawić do namoczenia na jeden dzień, a wodę należy wymieniać co 6 godzin.
po namoczeniu jagody Wyślij do rondla, zalej świeżą wodą i zagotuj na dużym ogniu.
odcedź jarzębinę, wlej do szklanego pojemnika, dodaj cukier i kwas cytrynowy, wstrząśnij i zalej wódką. Szczelnie zakorkować butelkę i wysłać do zaparzenia przez 5 dni w ciemne miejsce.
przechowuj gotową nalewkę z jarzębiny w chłodnym miejscu w szklanym pojemniku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Czerwona jarzębina - 43 kcal/100g