Nalewka z czerwonej jarzębiny

Nalewka z jarzębiny - atrakcja świątecznego stołu! . To prosty przepis na przygotowanie pysznej nalewki z jarzębiny. Napój jest lekki i aromatyczny, ma piękny kolor i przyjemny smak. Spróbuj, a nalewka stanie się ozdobą Twojego świątecznego stołu.
sonaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
169 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 6 D 2 h

najpierw musisz przygotować jarzębinę:

- umyć;

- oddziel jagody od pędzli;

- wyrzuć uszkodzone i zgniłe jagody.

następnie musisz napełnić jarzębinę wodą i pozostawić do namoczenia na jeden dzień, a wodę należy wymieniać co 6 godzin.

po namoczeniu jagody Wyślij do rondla, zalej świeżą wodą i zagotuj na dużym ogniu.

odcedź jarzębinę, wlej do szklanego pojemnika, dodaj cukier i kwas cytrynowy, wstrząśnij i zalej wódką. Szczelnie zakorkować butelkę i wysłać do zaparzenia przez 5 dni w ciemne miejsce.

przechowuj gotową nalewkę z jarzębiny w chłodnym miejscu w szklanym pojemniku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Czerwona jarzębina - 43   kcal/100g

Podobne przepisy