nalewka z jarzębiny na alkoholu
skład / składniki
60
porcje:
metoda gotowania
1. Posortuj i spłucz jagody.
2. Wyślij jarzębinę do szklanego pojemnika i przykryj cukrem.
3. Wlej alkohol do pojemnika, aby przykrył jagody. Około połowa alkoholu zniknie.
4. Nalegaj na jarzębinę przez 7 dni, a gdy jagody wchłoną alkohol, dodaj go.
5. Pozostaw jarzębinę do zaparzenia na kolejne 30 dni.
6. Po tym czasie spuść alkohol i wlej nową porcję. Pozostaw jagody do zaparzenia przez kolejne 40 dni.
7. Odcedź drugą partię zaparzonego alkoholu, połącz z pierwszą częścią, przefiltruj i umieść w szklanym pojemniku.
8. Optymalny czas dojrzewania nalewki wynosi 6 miesięcy.
9. Wlej gotową nalewkę do szklanych butelek i szczelnie zamknij. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Alkohol - 221 kcal/100g
- Czerwona jarzębina - 43 kcal/100g