Nalewka na jarzębinie na alkoholu

Zobacz przepis na nalewkę z jarzębiny- " królowe & quot; święta! To nie tylko pyszny, ale także zdrowy napój. Nalewka jest przygotowywana bardzo prosto, a po naleganiu nabiera przyjemnego aromatu i niepowtarzalnego smaku, który przypomina dobrą Sherry.
lastochkiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
162 kcal
IG: 57 / 0 / 43

metoda gotowania

czas gotowania: 250 D

1. Posortuj i spłucz jagody.

2. Wyślij jarzębinę do szklanego pojemnika i przykryj cukrem.

3. Wlej alkohol do pojemnika, aby przykrył jagody. Około połowa alkoholu zniknie.

4. Nalegaj na jarzębinę przez 7 dni, a gdy jagody wchłoną alkohol, dodaj go.

5. Pozostaw jarzębinę do zaparzenia na kolejne 30 dni.

6. Po tym czasie spuść alkohol i wlej nową porcję. Pozostaw jagody do zaparzenia przez kolejne 40 dni.

7. Odcedź drugą partię zaparzonego alkoholu, połącz z pierwszą częścią, przefiltruj i umieść w szklanym pojemniku.

8. Optymalny czas dojrzewania nalewki wynosi 6 miesięcy.

9. Wlej gotową nalewkę do szklanych butelek i szczelnie zamknij. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Alkohol - 221   kcal/100g
  • Czerwona jarzębina - 43   kcal/100g

Podobne przepisy