wino wiśniowe bez wódki
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
posortuj wiśnie, umyj i wysusz.
Wyślij jagody do słoika, posypując każdą warstwę cukrem.
wlej wodę do słoika, ale nie po brzegi, ponieważ powinno być miejsce na fermentację.
za pomocą wałka do ciasta dokładnie zetrzyj wiśnie.
załóż gumową rękawicę lub uszczelkę wodną na puszkę.
umieść słoik na słonecznym oknie do fermentacji.
pod koniec fermentacji przefiltruj młode wino i umieść na oknie jeszcze przez 1-2 dni.
odcedź wino z osadu, ponownie przefiltruj przez gazę i wlej do szklanych butelek.
pozwól winu usiąść przez trzy miesiące przed wypiciem.
przechowuj wino wiśniowe w chłodnym, ciemnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g