wino śliwkowe z pestkami

pachnące wino ze śliwek w domu! Gotuj! Wino według tego przepisu okazuje się po prostu niezrównane - bogaty smak, delikatny aromat, piękny kolor... Podsumowując, marzenie rodzimego winiarza. Najważniejsze jest przestrzeganie technologii gotowania!
AntypAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 10 g
43 kcal
IG: 90 / 0 / 10

metoda gotowania

czas gotowania: 70 D

przed rozpoczęciem gotowania wina należy zalać wrzątkiem cały używany sprzęt i dokładnie umyć ręce. A także pamiętaj o sterylności narzędzi i czystości rąk w procesie kontroli fermentacji wina.

Krok 1.

umyj i posortuj śliwki. Oddziel nasiona od miazgi. Ugniataj miazgę rękami, aż będzie gładka. Podziel kości na dwie połowy, Usuń jądra.

Krok 2.

przygotuj pojemnik fermentacyjny z szeroką szyjką wykonaną ze szkła, plastiku lub emaliowanej powłoki. Wyślij przygotowane puree ziemniaczane i pestki do pojemnika, zalej zimną wodą: w proporcji 1: 1. Dodaj cukier: w ilości 50 g na 1 litr powstałej cieczy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 3.

zawiąż szyjkę pojemnika gazą i umieść w ciemnym i ciepłym, ale nie gorącym pomieszczeniu (optymalna temperatura powietrza wynosi 19-23 stopnie). Czas trwania początkowego etapu fermentacji wynosi 72 godziny, a brzeczkę należy mieszać co 7 godzin czystą drewnianą łyżką lub ręką. Za każdym razem, gdy wykonujesz tę manipulację, powinieneś spróbować moszczu, a jeśli ma silny smak migdałowy, wówczas jądra nasion podlegają natychmiastowemu usunięciu.

po 4-10 godzinach od momentu rozpoczęcia fermentacji wina na powierzchni brzeczki powinna pojawić się piana - będzie to główny znak, że proces starzenia wina przebiega prawidłowo.

Krok 4.

po 72 godzinach brzeczka jest filtrowana przez gazę. Wytłoczone ciasto do sucha wyrzuca się, a do powstałej cieczy dodaje się kolejną partię cukru w tych samych proporcjach - 50 gramów na 1 litr, substancję miesza się i wysyła do szklanych butelek, słoików lub dużych plastikowych butelek do fermentacji. Przygotowane pojemniki należy napełnić maksymalnie 75% i zamknąć uszczelką wodną (do tego celu odpowiednia jest każda odmiana tego urządzenia, nawet rękawica medyczna).

Krok 5.

Usuń pojemniki z przyszłym winem w ciepłym, ciemnym pomieszczeniu (optymalna temperatura wynosi 22-26 stopni).

po kilku godzinach tlen powinien zacząć uwalniać się z brzeczki - będzie to znak, że robisz wszystko dobrze.

Krok 6.

następną porcję cukru należy podać po 120-150 godzinach fermentacji wina pod uszczelnieniem wodnym. Aby to zrobić, musisz przygotować syrop z niewielkiej ilości brzeczki i cukru: cukier - 50 gr na litr płynu, płyn do przygotowania syropu - 500 ml na 1 kg cukru (tj. jeśli masz 10 litrów brzeczki, powinieneś rozpuścić 500 gr cukru w 250 ml płynu). Wlej powstały syrop z powrotem do pojemnika fermentacyjnego, wymieszaj i zamknij uszczelką wodną.

Krok 6.

gdy brzeczka stanie się przezroczysta, wytrąci się, a tlen przestanie być uwalniany (stanie się to po 1-2 miesiącach) młode wino jest odprowadzane przez rurkę bez dotykania osadu. Spróbuj, w razie potrzeby dodaj cukier dla słodyczy lub alkohol dla siły.

jeśli po 2 miesiącach wino nadal wydziela tlen, to nadal jest delikatnie osuszane, oddzielając osad i wysyłane ponownie pod uszczelkę wodną w celu dalszego dojrzewania(procedurę tę można powtarzać co 10-30 dni, gdy tylko poziom osadu osiągnie 2-3 cm, przez kilka miesięcy, aż wino w pełni dojrzeje).

gotowe wino wlewa się do szklanych butelek, hermetycznie zakorkowane i przechowywane w piwnicy lub lodówce (okres przydatności do spożycia wynosi do 5 lat).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy