wino z jabłek i aronii

Przygotuj zdrowe i aromatyczne wino. Zobacz prosty przepis! Aronia, czyli aronia-bardzo przydatna jagoda, która jest bogata w witaminy i pierwiastki śladowe, a także jest naturalnym immunomodulatorem. Uwielbiam wino z tej cudownej jagody. Napój okazuje się pięknym Rubinowym kolorem o przyjemnym aromacie i niezrównanym smaku.
MichałAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 42 g
168 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

Czas gotowania: 240 D

podczas przygotowywania wina należy pamiętać o sterylności naczyń i rąk, aby proces fermentacji przebiegał prawidłowo.

kolejnym ważnym czynnikiem jest jakość jagód i jabłek: powinny być zbierane w suchy, słoneczny dzień - czyste, ponieważ nie należy ich myć. I musisz posortować jagody, oddzielając zgniłe i uszkodzone.

najpierw musisz przygotować brzeczkę jagodowo-owocową:

1. Za pomocą blendera przygotuj puree z przygotowanych jagód aronii.

2. Wytnij rdzeń z jabłek i zrób z nich tłuczone ziemniaki w ten sam sposób.

3. Wyślij powstały puree do emaliowanej patelni, dodaj wodę, wlej trzecią część cukru, wymieszaj i dokręć gazą.

powstałą brzeczkę należy umieścić w ciemnym, ciepłym miejscu na 7 dni do pierwotnej fermentacji. Raz lub dwa razy dziennie brzeczkę należy mieszać, topiąc wypływające ciasto.

po upływie czasu początkowego etapu fermentacji brzeczkę należy odcedzić, ciasto dokładnie wycisnąć i wyrzucić. Powstały płyn wlać do naczyń fermentacyjnych i zamknąć dowolnym uszczelnieniem wodnym. Miejsce fermentacji powinno być również ciemne i ciepłe.

po siedmiu dniach fermentacji do przyszłego wina należy dodać jeszcze jedną trzecią cukru w postaci syropu (przygotowuje się go na bazie samego brzeczki).

po kolejnym tygodniu ostatnią część cukru należy dodać do wina w ten sam sposób.

następnie wino powinno fermentować przez kolejne 8-10 tygodni, następnie należy je spuścić bez dotykania osadu i wysłać do chłodnej piwnicy. Proces końcowej fermentacji potrwa od 3 do 5 miesięcy. Wino jest gotowe, gdy nie wytwarza już dwutlenku węgla.

gotowe wino wylewa się z osadu i wlewa do szklanych butelek.

przechowuj wino w lodówce lub piwnicy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Aronia - 52   kcal/100g

Podobne przepisy