skład / składniki
metoda gotowania
podczas przygotowywania wina należy pamiętać o sterylności naczyń i rąk, aby proces fermentacji przebiegał prawidłowo.
kolejnym ważnym czynnikiem jest jakość jagód i jabłek: powinny być zbierane w suchy, słoneczny dzień - czyste, ponieważ nie należy ich myć. I musisz posortować jagody, oddzielając zgniłe i uszkodzone.
najpierw musisz przygotować brzeczkę jagodowo-owocową:
1. Za pomocą blendera przygotuj puree z przygotowanych jagód aronii.
2. Wytnij rdzeń z jabłek i zrób z nich tłuczone ziemniaki w ten sam sposób.
3. Wyślij powstały puree do emaliowanej patelni, dodaj wodę, wlej trzecią część cukru, wymieszaj i dokręć gazą.
powstałą brzeczkę należy umieścić w ciemnym, ciepłym miejscu na 7 dni do pierwotnej fermentacji. Raz lub dwa razy dziennie brzeczkę należy mieszać, topiąc wypływające ciasto.
po upływie czasu początkowego etapu fermentacji brzeczkę należy odcedzić, ciasto dokładnie wycisnąć i wyrzucić. Powstały płyn wlać do naczyń fermentacyjnych i zamknąć dowolnym uszczelnieniem wodnym. Miejsce fermentacji powinno być również ciemne i ciepłe.
po siedmiu dniach fermentacji do przyszłego wina należy dodać jeszcze jedną trzecią cukru w postaci syropu (przygotowuje się go na bazie samego brzeczki).
po kolejnym tygodniu ostatnią część cukru należy dodać do wina w ten sam sposób.
następnie wino powinno fermentować przez kolejne 8-10 tygodni, następnie należy je spuścić bez dotykania osadu i wysłać do chłodnej piwnicy. Proces końcowej fermentacji potrwa od 3 do 5 miesięcy. Wino jest gotowe, gdy nie wytwarza już dwutlenku węgla.
gotowe wino wylewa się z osadu i wlewa do szklanych butelek.
przechowuj wino w lodówce lub piwnicy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Aronia - 52 kcal/100g