skład / składniki
metoda gotowania
pierwszy etap-przygotowawczy:
1. Posortuj porzeczki, oddzielając liście, patyki, uszkodzone i zgniłe jagody. Należy pamiętać, że aby przygotować wino bez drożdży, nie można myć jagód, więc staraj się, aby zebrane porzeczki były czyste.
2. Zalej wrzątkiem wszystkie naczynia niezbędne do gotowania, dokładnie umyj ręce.
drugi etap-przygotowanie brzeczki pierwotnej:
1. Zetrzyj porzeczki na puree. Do tego nadaje się Blender, drewniany wałek do ciasta, a nawet własne czyste ręce.
2. Z połowy cukru i Ciepłej Wody (25-30 stopni) przygotuj syrop.
3. Wyślij puree jagodowe i syrop do pojemnika z szeroką szyjką, wymieszaj, dokręć gazą. należy pamiętać, że brzeczka będzie fermentować, a pojemnik do fermentacji pierwotnej nie powinien być wypełniony więcej niż 2/3.
4. Wyślij do fermentacji w ciepłym (22-25 stopni) ciemnym miejscu na 72-96 godzin.
5. Co 10-12 godzin mieszaj brzeczkę czystą drewnianą łyżką.
trzeci etap-fermentacja:
1. Kiedy brzeczka zacznie fermentować, odcedź płyn, wyciśnij ciasto.
2. Wyślij otrzymaną ciecz do pojemnika fermentacyjnego.
3. Zamknąć uszczelką wodną lub gumową rękawicą.
4. Wyślij do ciepłego pomieszczenia (25-30 stopni) do fermentacji przez 1-1,5 miesiąca.
5. Po 5 dniach od rozpoczęcia fermentacji dodaj 4 części całkowitego cukru. Aby to zrobić, zrób Syrop z niewielkiej ilości przyszłego wina i odpowiedniej ilości cukru.
6. Po kolejnych 5 dniach dodaj pozostałą ilość cukru (1/4 całkowitej objętości) w ten sam sposób.
czwarty etap-Ryba Złapie:
1. Gdy wino przestanie fermentować, spuść je z osadu.
2. Wlej młode wino do czystego pojemnika fermentacyjnego pod uszczelką wodną/rękawicą.
3. Wyślij dojrzewanie do piwnicy na około 2 miesiące.
4. W trakcie dojrzewania, gdy wytrąca się osad, wino należy ostrożnie z niego spuścić (około co 20 dni).
wlej gotowe wino do szklanego pojemnika i przechowuj przez 1-2 lata w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g

