wino z liści wiśni i aronii

Zaskocz gości domowym winem z jarzębiny. Bardzo pachnące! Wino z jarzębiny okazuje się pachnące, mocne i o pięknym kolorze, ale przygotowanie jest bardzo proste. Choć długo w czasie, ale warto!
•Ludmila•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 32 g
129 kcal
IG: 19 / 0 / 81

metoda gotowania

czas gotowania: 275 d

jagody należy posortować i umyć, przenieść do dużego pojemnika odpowiedniego do fermentacji. Teraz przygotuj puree, po prostu zgniatając, miażdżąc jagody. Dodaj cukier i wodę, wymieszaj. Przykryj pojemnik pokrywką i umieść w ciepłym i ciemnym miejscu na 3-5 dni. Codziennie mieszaj brzeczkę drewnianą łyżką-w ten sposób proces fermentacji zostanie przyspieszony.

czas minął ( jagody powinny wypłynąć na powierzchnię) - wlej brzeczkę do butelki, Dodaj do niej liście wiśni (zatopione w płynie) i zainstaluj uszczelnienie wodne. Usuwamy go ponownie w ciemnym miejscu, ale teraz przez 3 miesiące (do końca procesu fermentacji).

teraz wino należy przecedzić przez gazę złożoną kilka razy i butelkować. Umieść butelki w ciemnym, zimnym miejscu na sześć miesięcy.

gotowy napój jest przechowywany w szklanych butelkach w lodówce lub piwnicy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Aronia - 52   kcal/100g

Podobne przepisy