skład / składniki
metoda gotowania
1. Najpierw zajmij się malinami.
jagody powinny być czyste, Dojrzałe, wolne od uszkodzeń i wad, nie trzeba ich myć. W razie potrzeby oddziel łodygi od jagód i wyślij je do przygotowanej butelki. Przykryj jagody czwartą częścią cukru i umieść butelkę na słońcu przez pięć dni.
2. Pod koniec tego czasu możesz przejść do przygotowania porzeczek.
jagody należy dokładnie posortować, oddzielając zielone i zgniłe, a także łodygi, nie należy ich również myć. Pamiętaj o przygotowanych porzeczkach i wyślij do butelki malin, wlej kolejną 1/4 całkowitej ilości cukru na wierzch.
3. Następnie przygotuj brzeczkę jagodową.
zalej bazę Malinowo-porzeczkową wodą na "ramionach" butelki, czystą drewnianą łyżką lub czystą suchą ręką wymieszaj zawartość butelki. Zamknij butelkę uszczelką wodną i umieść ją na parapecie, w bezpośrednim świetle słonecznym. Po 14 dniach wlej pozostały cukier i dokładnie wymieszaj. Pozostaw butelkę na parapecie przed końcem fermentacji.
4. Pod koniec fermentacji przefiltruj brzeczkę jagodową.
wlej młode wino do czystej butelki i umieść na oknie, ale bez uszczelnienia wodnego. Po 2-3 dniach na dnie butelki tworzy się osad, z którego ostrożnie spuść wino przez rurkę. Jeszcze raz zostaw wino na parapecie, aby wytrącić i jeszcze raz delikatnie osusz.
5. Wyślij przefiltrowane wino do dojrzewania.
aby to zrobić, wlej go do czystych szklanych butelek i umieść na 3-4 miesiące w ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy.
przechowuj gotowe wino w piwnicy lub lodówce, spożywaj z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g