wino z malin i porzeczek

aromatyczne wino na bazie malin. Zobacz prosty przepis! To pyszny napój z malin i porzeczek, który jest szybki w przygotowaniu i równie szybki do spożycia. Wino według tego przepisu ma bardzo piękny kolor i ma oszałamiający aromat. Najważniejsze jest przestrzeganie technologii gotowania i czystości zapasów!
faustinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 56 g
219 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 200 D

1. Najpierw zajmij się malinami.

jagody powinny być czyste, Dojrzałe, wolne od uszkodzeń i wad, nie trzeba ich myć. W razie potrzeby oddziel łodygi od jagód i wyślij je do przygotowanej butelki. Przykryj jagody czwartą częścią cukru i umieść butelkę na słońcu przez pięć dni.

2. Pod koniec tego czasu możesz przejść do przygotowania porzeczek.

jagody należy dokładnie posortować, oddzielając zielone i zgniłe, a także łodygi, nie należy ich również myć. Pamiętaj o przygotowanych porzeczkach i wyślij do butelki malin, wlej kolejną 1/4 całkowitej ilości cukru na wierzch.

3. Następnie przygotuj brzeczkę jagodową.

zalej bazę Malinowo-porzeczkową wodą na "ramionach" butelki, czystą drewnianą łyżką lub czystą suchą ręką wymieszaj zawartość butelki. Zamknij butelkę uszczelką wodną i umieść ją na parapecie, w bezpośrednim świetle słonecznym. Po 14 dniach wlej pozostały cukier i dokładnie wymieszaj. Pozostaw butelkę na parapecie przed końcem fermentacji.

4. Pod koniec fermentacji przefiltruj brzeczkę jagodową.

wlej młode wino do czystej butelki i umieść na oknie, ale bez uszczelnienia wodnego. Po 2-3 dniach na dnie butelki tworzy się osad, z którego ostrożnie spuść wino przez rurkę. Jeszcze raz zostaw wino na parapecie, aby wytrącić i jeszcze raz delikatnie osusz.

5. Wyślij przefiltrowane wino do dojrzewania.

aby to zrobić, wlej go do czystych szklanych butelek i umieść na 3-4 miesiące w ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy.

przechowuj gotowe wino w piwnicy lub lodówce, spożywaj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: