skład / składniki
metoda gotowania
umyj cytryny, wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym, a następnie obieraczką do warzyw lub nożem delikatnie usuń skórkę z owoców. Złóż skórkę do słoika o pojemności 3 litrów, zalej wódką, szczelnie zamknij pokrywkę. Nalegaj 15 dni w ciepłym miejscu (18-25°c), chronionym przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych (można przykryć grubą szmatką). Raz dziennie intensywnie potrząsaj słoikiem. Odcedź powstały napar przez sito lub gazę. Wyciśnij skórkę do sucha. Przygotuj syrop: wlej cukier do rondla z podgrzaną wodą, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 3-5 minut, usuwając białą pianę. Powstały syrop schłodzić do temperatury pokojowej. Wymieszaj nalewkę cytrynową z syropem cukrowym. Gotowy Likier wlać do butelek, szczelnie zamknąć i pozostawić na 7 dni w ciemnym, chłodnym miejscu, aby poprawić smak. Okres trwałości w miejscu chronionym przed światłem słonecznym wynosi do 5 lat. Twierdza – około 40%.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g