Limoncello z wodą i wódką

Domowy włoski likier! Prosty w przygotowaniu, ale bardzo smaczny! Przyjemny w smaku, łatwy w przygotowaniu. Łatwy sposób na zaskoczenie gości!
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 22 g
164 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 22 d

umyj cytryny, wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym, a następnie obieraczką do warzyw lub nożem delikatnie usuń skórkę z owoców. Złóż skórkę do słoika o pojemności 3 litrów, zalej wódką, szczelnie zamknij pokrywkę. Nalegaj 15 dni w ciepłym miejscu (18-25°c), chronionym przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych (można przykryć grubą szmatką). Raz dziennie intensywnie potrząsaj słoikiem. Odcedź powstały napar przez sito lub gazę. Wyciśnij skórkę do sucha. Przygotuj syrop: wlej cukier do rondla z podgrzaną wodą, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 3-5 minut, usuwając białą pianę. Powstały syrop schłodzić do temperatury pokojowej. Wymieszaj nalewkę cytrynową z syropem cukrowym. Gotowy Likier wlać do butelek, szczelnie zamknąć i pozostawić na 7 dni w ciemnym, chłodnym miejscu, aby poprawić smak. Okres trwałości w miejscu chronionym przed światłem słonecznym wynosi do 5 lat. Twierdza – około 40%.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy