cydr jabłkowy z miodem

przygotuj domowy cydr jabłkowy! Bardzo smaczne i zdrowe! Jest to dość prosty przepis na przygotowanie naturalnego cydru w domu, jedyne co jest czasochłonne. Ale jaki wynik! Napój ma przyjemny smak, piękny kolor i niesamowity aromat!
♥EugeniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 13 g
63 kcal
IG: 38 / 0 / 62

metoda gotowania

czas gotowania: 315 d

1. Jabłka nie muszą być myte. Pokrój je na ćwiartki i przenieś do dużego pojemnika (emaliowanego).

2. Wymieszaj jedną trzecią wody i miodu, aż ten ostatni całkowicie się rozpuści, napełnij jabłka powstałym syropem.

3. Przykryj jabłka gazą, Ustaw ucisk i usuń przyszły cydr w chłodne (i ciemne) miejsce na 35 dni.

4. Czas minął-odcedź powstały napój i ponownie wlej jabłka, mieszając drugą trzecią miodu i wody. Ponownie ustaw ucisk, Wyślij do ciemnego i zimnego miejsca na 35 dni, a następnie spuść płyn.

5. Powtórz proces po raz trzeci.

6. Wymieszaj wszystkie trzy odcedzone napoje, przykryj i pozostaw w ciemności i chłodzie na 8-9 miesięcy.

7. Odcedź gotowy napój, wlej do butelki i wyślij ponownie do dojrzewania przez 30 dni.

okazuje się bardzo smaczny i zdrowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: