skład / składniki
metoda gotowania
1. Jabłka nie muszą być myte. Pokrój je na ćwiartki i przenieś do dużego pojemnika (emaliowanego).
2. Wymieszaj jedną trzecią wody i miodu, aż ten ostatni całkowicie się rozpuści, napełnij jabłka powstałym syropem.
3. Przykryj jabłka gazą, Ustaw ucisk i usuń przyszły cydr w chłodne (i ciemne) miejsce na 35 dni.
4. Czas minął-odcedź powstały napój i ponownie wlej jabłka, mieszając drugą trzecią miodu i wody. Ponownie ustaw ucisk, Wyślij do ciemnego i zimnego miejsca na 35 dni, a następnie spuść płyn.
5. Powtórz proces po raz trzeci.
6. Wymieszaj wszystkie trzy odcedzone napoje, przykryj i pozostaw w ciemności i chłodzie na 8-9 miesięcy.
7. Odcedź gotowy napój, wlej do butelki i wyślij ponownie do dojrzewania przez 30 dni.
okazuje się bardzo smaczny i zdrowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g