kompot z czereśni na zimę

pyszny, zdrowy słodki napój bez sterylizacji na zimę! Kompoty jagodowe i owocowe gotowane w domu, doskonałe preparaty na zimę. Te domowe napoje ze sklepu różnią się brakiem konserwantów i sztucznych dodatków w składzie, smaku i korzyściach.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 82 % 9 g
37 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. W sezonie zbiorów, kiedy czereśnie są tanie, napój ten okazuje się nie tylko smaczny i zdrowy, ale także niedrogi. Istnieją różne przepisy na kompot z czereśni na zimę. Najprostszy i najprzyjemniejszy w smaku jest kompot z wiśni z pestkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do przygotowania kompotu można użyć dowolnej odmiany wiśni. Najważniejsze jest to, że jagody są dobrze dojrzałe i słodkie, ale nie przejrzałe i pęknięte, w przeciwnym razie napój może zacząć fermentować. Moje wiśnie, sortujemy, usuwamy zepsute, pomarszczone i zgniłe jagody, gałązki, liście. Czereśnie dokładnie spłukujemy i wrzucamy do durszlaka, aby woda była całkowicie szklana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jagody wiśni wkładamy do wcześniej przygotowanych (umytych i wysterylizowanych słoików). Słoiki powinny być wypełnione czereśniami w około jednej trzeciej całego pojemnika. Zagotuj wodę w czajniku i zalej wrzącą wodą czereśnie w słoikach aż do szyi. Gorącą wodę należy wlać do słoików cienkim strumieniem i spróbować dostać się do środka, aby szkło nie pękło od nagłego ciepła. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż cukier i kwas cytrynowy do emaliowanej patelni. Nie można dodawać kwasu cytrynowego, ale nadaje napojowi szczególnie przyjemny smak, rozjaśnia kolor i aromat kompotu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Spuść wodę ze słoików z wiśniami na patelnię, podpal. Doprowadź syrop do wrzenia, mieszając łyżką, aby cukier całkowicie się rozpuścił.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wiśnie do słoików wrzącym syropem, natychmiast zwiń słoiki pokrywkami. Odwróć do góry nogami, zawiń ciepłym ręcznikiem i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie. Następnie usuwamy kompot do przechowywania w chłodnym miejscu. Smacznego!

czereśnie są uważane za jedną z najzdrowszych jagód. Czereśnie odmładzają organizm, usuwają toksyny z organizmu, zapobiegają występowaniu nowotworów, przyczyniają się do utraty wagi, wzmacniają układ sercowo-naczyniowy i mają inne korzystne właściwości. Dlatego nie tylko jedzą świeże, ale także starają się przygotować na przyszłość: gotują dżemy, kompoty, dżemy, zamrażają.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy