skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. W sezonie zbiorów, kiedy czereśnie są tanie, napój ten okazuje się nie tylko smaczny i zdrowy, ale także niedrogi. Istnieją różne przepisy na kompot z czereśni na zimę. Najprostszy i najprzyjemniejszy w smaku jest kompot z wiśni z pestkami.
Krok 2:
Do przygotowania kompotu można użyć dowolnej odmiany wiśni. Najważniejsze jest to, że jagody są dobrze dojrzałe i słodkie, ale nie przejrzałe i pęknięte, w przeciwnym razie napój może zacząć fermentować. Moje wiśnie, sortujemy, usuwamy zepsute, pomarszczone i zgniłe jagody, gałązki, liście. Czereśnie dokładnie spłukujemy i wrzucamy do durszlaka, aby woda była całkowicie szklana.
Krok 3:
Jagody wiśni wkładamy do wcześniej przygotowanych (umytych i wysterylizowanych słoików). Słoiki powinny być wypełnione czereśniami w około jednej trzeciej całego pojemnika. Zagotuj wodę w czajniku i zalej wrzącą wodą czereśnie w słoikach aż do szyi. Gorącą wodę należy wlać do słoików cienkim strumieniem i spróbować dostać się do środka, aby szkło nie pękło od nagłego ciepła. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 15 minut.
Krok 4:
Włóż cukier i kwas cytrynowy do emaliowanej patelni. Nie można dodawać kwasu cytrynowego, ale nadaje napojowi szczególnie przyjemny smak, rozjaśnia kolor i aromat kompotu.
Krok 5:
Spuść wodę ze słoików z wiśniami na patelnię, podpal. Doprowadź syrop do wrzenia, mieszając łyżką, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
Krok 6:
Wlej wiśnie do słoików wrzącym syropem, natychmiast zwiń słoiki pokrywkami. Odwróć do góry nogami, zawiń ciepłym ręcznikiem i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie. Następnie usuwamy kompot do przechowywania w chłodnym miejscu. Smacznego!
czereśnie są uważane za jedną z najzdrowszych jagód. Czereśnie odmładzają organizm, usuwają toksyny z organizmu, zapobiegają występowaniu nowotworów, przyczyniają się do utraty wagi, wzmacniają układ sercowo-naczyniowy i mają inne korzystne właściwości. Dlatego nie tylko jedzą świeże, ale także starają się przygotować na przyszłość: gotują dżemy, kompoty, dżemy, zamrażają.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czereśnia - 50 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g