kwas chlebowy ze słodu żytniego w domu

prawdziwy, domowy, z zaledwie czterema składnikami! Kwas chlebowy ze słodu żytniego w domu jest uważany za orzeźwiający napój, można go pić nie tylko latem, ale o każdej porze roku. Wielu zamiast kwasu chlebowego w sklepie woli samodzielnie przygotować nie mniej smaczny Piankowy napój. Nie ma tu nic skomplikowanego!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 5 g
22 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kwas chlebowy ze słodu żytniego w domu? Bardzo proste. Wymaga to minimum składników. Słód do kwasu chlebowego potrzebuje mielonego sfermentowanego żyta. Drożdże są suche, ale można je zastąpić świeżymi w proporcji 1: 3, czyli około 9-10 g.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę butelkowaną do rondla (niepożądane jest używanie wody z kranu, ponieważ może mieć nieprzyjemny smak) i zagotuj na dużym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zdejmij patelnię z ognia i natychmiast wlej Słód żytni do wrzącej wody i dokładnie wymieszaj, rozbijając wszystkie grudki. Pozostaw mieszaninę do zaparzenia i ostygnięcia w temperaturze pokojowej. W takim przypadku mieszanina powinna pozostać ciepła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej 100 ml ciepłego słodu (37-40°C) do szklanki dodaj drożdże. Po prostu rozsypuję drożdże na powierzchni bez mieszania. Pozostaw masę na 7-10 minut, aby sprawdzić aktywność drożdży. Na powierzchni powinna pojawić się bujna jasna Czapka. Jeśli czapki się nie pojawią, drożdże są nieświeże, a kwas chlebowy nie zadziała. Konieczne jest zastąpienie drożdży nowymi i ponowne sprawdzenie aktywności.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier do jeszcze ciepłego słodu (37-40°C) i dobrze wymieszaj, aż wszystkie kryształy się rozpuszczą. Następnie wlej mieszaninę drożdży i ponownie wymieszaj. Przed dodaniem drożdży ważne jest, aby sprawdzić, czy cała mieszanina (szczególnie głęboko) jest ciepła, a nie gorąca. Najczęstszym błędem jest to, że na dnie woda jest znacznie cieplejsza niż na powierzchni. A drożdże giną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mieszaninę do słoika lub pozostaw na patelni i przykryj gazą złożoną z kilku warstw. Pozostaw kwas chlebowy w temperaturze pokojowej na 8-10 godzin. Jeśli chcesz, możesz dodać kilka rzeczy niemytych rodzynek, kwas chlebowy nabierze lekkiej kropki. Jeśli wszystko zostanie wykonane poprawnie, mieszanina w słoiku lekko skwierczy, trzeszczy. Po bokach może pojawić się pianka. To jest praca drożdży.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie odcedź słód przez sito wyłożone gazą złożoną w 4-6 warstwach. Jednocześnie sam spuchnięty słód powinien pozostać na gazie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przecedzony kwas chlebowy wlać do butelek, mocno dokręcić i wstawić do lodówki na 1 dzień do ostatecznego dojrzewania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej gotowy schłodzony kwas chlebowy do szklanek i podawaj. Smacznego!

możesz zwiększyć ilość cukru do smaku, ale pamiętaj, że drożdże umierają z powodu nadmiaru cukru.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Słód - 361   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy