skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kwas chlebowy ze słodu żytniego w domu? Bardzo proste. Wymaga to minimum składników. Słód do kwasu chlebowego potrzebuje mielonego sfermentowanego żyta. Drożdże są suche, ale można je zastąpić świeżymi w proporcji 1: 3, czyli około 9-10 g.
Krok 2:
Wlej wodę butelkowaną do rondla (niepożądane jest używanie wody z kranu, ponieważ może mieć nieprzyjemny smak) i zagotuj na dużym ogniu.
Krok 3:
Zdejmij patelnię z ognia i natychmiast wlej Słód żytni do wrzącej wody i dokładnie wymieszaj, rozbijając wszystkie grudki. Pozostaw mieszaninę do zaparzenia i ostygnięcia w temperaturze pokojowej. W takim przypadku mieszanina powinna pozostać ciepła.
Krok 4:
Wlej 100 ml ciepłego słodu (37-40°C) do szklanki dodaj drożdże. Po prostu rozsypuję drożdże na powierzchni bez mieszania. Pozostaw masę na 7-10 minut, aby sprawdzić aktywność drożdży. Na powierzchni powinna pojawić się bujna jasna Czapka. Jeśli czapki się nie pojawią, drożdże są nieświeże, a kwas chlebowy nie zadziała. Konieczne jest zastąpienie drożdży nowymi i ponowne sprawdzenie aktywności.
Krok 5:
Dodaj cukier do jeszcze ciepłego słodu (37-40°C) i dobrze wymieszaj, aż wszystkie kryształy się rozpuszczą. Następnie wlej mieszaninę drożdży i ponownie wymieszaj. Przed dodaniem drożdży ważne jest, aby sprawdzić, czy cała mieszanina (szczególnie głęboko) jest ciepła, a nie gorąca. Najczęstszym błędem jest to, że na dnie woda jest znacznie cieplejsza niż na powierzchni. A drożdże giną.
Krok 6:
Wlej mieszaninę do słoika lub pozostaw na patelni i przykryj gazą złożoną z kilku warstw. Pozostaw kwas chlebowy w temperaturze pokojowej na 8-10 godzin. Jeśli chcesz, możesz dodać kilka rzeczy niemytych rodzynek, kwas chlebowy nabierze lekkiej kropki. Jeśli wszystko zostanie wykonane poprawnie, mieszanina w słoiku lekko skwierczy, trzeszczy. Po bokach może pojawić się pianka. To jest praca drożdży.
Krok 7:
Następnie odcedź słód przez sito wyłożone gazą złożoną w 4-6 warstwach. Jednocześnie sam spuchnięty słód powinien pozostać na gazie.
Krok 8:
Przecedzony kwas chlebowy wlać do butelek, mocno dokręcić i wstawić do lodówki na 1 dzień do ostatecznego dojrzewania.
Krok 9:
Wlej gotowy schłodzony kwas chlebowy do szklanek i podawaj. Smacznego!
możesz zwiększyć ilość cukru do smaku, ale pamiętaj, że drożdże umierają z powodu nadmiaru cukru.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Słód - 361 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g