wino z wiśni w domu

cierpki, umiarkowanie mocny i słodki napój dla pań! Czereśnie świetnie nadają się nie tylko do robienia kompotów, dżemów i dżemów, ale można z nich również zrobić wspaniałe wino o lekkiej cierpkości i łagodnej kwaskowatości. Proces wytwarzania wina z wiśni jest nieco trudniejszy do przygotowania zwykłego wina domowego, ale wynika to tylko z faktu, że wiśnie zawierają niewiele kwasów, a zatem są bardziej niestabilne i mogą być nieprzewidywalne w procesie przygotowywania takich napojów w przypadku niewielkiego naruszenia procedura. Ale jeśli zrobisz wszystko ostrożnie i poprawnie, wkrótce na świątecznym stole możesz zaskoczyć i zachwycić gości niesamowitym napojem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 9 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 18 g
75 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 180 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na wino. Czereśnie nie muszą być myte, na powierzchni jagód znajdują się mikroorganizmy, które powodują proces fermentacji niezbędny do przygotowania wina. Dlatego wino można wytwarzać bez dodawania drożdży winnych. Jednak z powierzchni wiśni inne bakterie mogą dostać się do brzeczki, co może spowodować jej zakwaszenie lub zepsuć napój, zamieniając go w ocet.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nasiona należy usunąć z wiśni, ponieważ zawierają kwas cyjanowodorowy, przez co napój może stać się gorzki. Ale jeśli zostawisz trochę jagód do produkcji wina z nasionami, napój nabierze lekkiego migdałowego smaku. Delikatnie pokrój niemyte wiśnie na kawałki, starając się nie ugniatać jagód, aby nie stracić soku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż jagody do głębokiego pojemnika, lepiej szklany słoik, zmiel je, możesz zmielić pchnięciem, aby wypuściły sok. Napełnij miazgę zimną przegotowaną wodą, aby jedna trzecia objętości słoika była wolna. Przykryj słoik pokrywką i umieść go w ciepłym, ciemnym miejscu na trzy dni. Każdego dnia masę należy mieszać trzy do czterech razy, podnosząc miazgę z dna, aby ciecz nie zakwaszała.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wyciśnij miazgę i usuń, dodaj cukier i kwas cytrynowy do płynnej mieszanki, potrzebny jest kwas cytrynowy, aby uniknąć kwaśności. Na puszce Zakładamy gumową rękawicę z otworem w jednym z palców, aby uwolnić dwutlenek węgla. Słoik z winem jest ponownie usuwany w ciepłym, ciemnym miejscu, ważne jest przestrzeganie reżimu temperaturowego (od 22 do 27 stopni).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 2-3 tygodniach fermentacja powinna się zatrzymać. Wino jest filtrowane przez gazę złożoną z kilku warstw.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponownie Zakładamy rękawicę na słoik i usuwamy ją teraz w ciemnym, chłodnym miejscu (temperatura około 18-20 stopni) na miesiąc.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po określonym czasie ponownie filtrujemy i butelkujemy wina, przechowujemy je w chłodnym miejscu, musisz umieścić butelki w pozycji poziomej. Aby zapewnić niezawodność, możesz dodać trochę alkoholu do wina lub wysterylizować go w łaźni wodnej przez 15 minut w temperaturze 60 stopni. Napój można podać do stołu za sześć miesięcy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: