skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na nalewkę truskawkową. Oprócz truskawek i bazy alkoholowej dodajemy cukier do napoju, aby nalewka była deserowa, ze słodyczą. Możesz użyć alkoholu lub wódki jako bazy zawierającej alkohol, w zależności od tego, jaką moc napoju chcesz uzyskać.
Krok 2:
Napój okaże się jeszcze smaczniejszy i zdrowszy, jeśli użyjesz truskawek z twojej witryny, uprawianych bez nawozów chemicznych. Do nalewki można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych lub suchych truskawek. Dokładnie umyj jagody pod bieżącą wodą, usuń łodygi, zgniłe i zepsute jagody, wrzuć je do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć. Truskawki, jeśli jagody są duże, pokrój na ćwiartki lub połówki.
Krok 3:
Umieść truskawki i cukier w czystym szklanym pojemniku, lepiej użyć naczyń do przygotowania ciemnego napoju. Napełnij zawartość pojemnika wódką, aby zakryła jagody o kilka centymetrów. Pojemnik z truskawkami jest szczelnie zamknięty nylonową pokrywką i umieszczony w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Regularnie, co najmniej raz na trzy dni, słoik z nalewką truskawkową należy wstrząsnąć, aby cukier się rozpuścił.
Krok 4:
Moczymy nalewkę przez około 45 dni. Po wskazanym czasie filtrujemy nalewkę przez gazę złożoną w kilku warstwach. Aby napój był bardziej przejrzysty, między warstwami gazy można ułożyć kawałek waty. Napój jest gotowy, Siła nalewki wynosi około 26 stopni, ale siła napoju zależy od stopnia bazy alkoholowej. Ciasto jagodowe z nalewki można wykorzystać do wypieków lub deserów dla dorosłych.
Krok 5:
Nalewkę butelkujemy i zatykamy. Możesz przechowywać taki napój w ciemnym, chłodnym miejscu przez około 3 lata. W razie potrzeby możesz urozmaicić smak nalewki truskawkowej, wzbogacając ją cytrusowym posmakiem, dodając skórkę z cytryny do składników podczas gotowania lub tworząc lekkie nuty dębu na podniebieniu, używając koniak jako bazy alkoholowej.
Krok 6:
Napój można podać na świątecznym stole. Ponadto nalewka może być stosowana jako lek, a jeśli występują jakiekolwiek choroby, należy ją spożywać w małych dawkach, lepiej skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g